ГоловнаСуспільствоВійна

Переговори в Мінську просунулися після участі в них Єрмака і Козака

Домовилися відкрити два КПВВ, підготувати новий обмін і створити Консультативну раду.

Переговори в Мінську просунулися після участі в них Єрмака і Козака
Фото: twitter.com/BelarusMFA

На переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську досягли значного прогресу після участі в них голови Офісу президента України Андрія Єрмака і заступника глави Адміністрації президента Росії Дмитра Козака.

Офіс президента повідомив, що на зустрічі домовилися підготувати список утримуваних осіб, щоб провести звільнення "в найкоротший термін". Також в ТКГ передадуть остаточно узгоджені списки осіб, які підлягають взаємному звільненню, включно з результатами верифікації, з безумовним і безперешкодним доступом представників Червоного Хреста до цих осіб.

Було досягнуто домовленостей про розведення сил і засобів; одночасне відкриття КПВВ в Золотому і Щасті і створення Консультативної ради - нового органу в складі політичної підгрупи ТКГ.

Козак в коментарі журналістам після зустрічі заявив, що розмова в середу була "досить конструктивною".

"Ми знайшли неостаточне, звичайно, рішення механізмів врегулювання конфлікту найближчим часом. Перше, звичайно, ж стосується гуманітарних питань, безпеки, домовилися протягом тижня максимально сконцентруватися на тому, щоб визначити всіх осіб, які підлягають взаємному звільненню. Домовилися про необхідність пошуку нових компромісних ділянок з точки зору безпеки сторін щодо розведення сил і засобів. Також домовилися про нові механізми взаємодії сторін щодо знаходження політичних рішень врегулювання конфлікту", - цитує Козака "БелТА".

Спецпредставник ОБСЄ в тристоронній контактній групі Хайді Грау в свою чергу висловила надію на припинення вогню на Донбасі.

"Поряд з пошуком мирних шляхів вирішення конфлікту на сході України, безпека цивільного населення є однією із пріоритетних завдань ТКГ. У зв'язку із цим останнім часом викликає тривогу зростання напруженості на лінії зіткнення і значне збільшення числа жертв. Так, за останні два тижні їх число досягло 9, що становить понад 1/3 цивільних жертв цього року. Це абсолютно неприпустимо. Тому ще раз закликаю сторони дотримуватися зобов'язання про прихильність повного припинення вогню", - сказала Грау.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram