ГоловнаСуспільствоЖиття

Перші 20 тонн батарейок поїхали на переробку у Румунію

Ця відправка врятувала 1600 гектарів землі від забруднення.

Перші 20 тонн батарейок поїхали на переробку у Румунію
Фото: mn.ru

Сьогодні, 11 березня, перші 20 тонн батарейок з України поїхали на переробку на завод GreenWEEE у Румунії. Про це повідомила пресслужба громадської організації "Батарейки, здавайтеся!".

Для відправки активісти завантажили один мільйон батарейок у 80 бочок. За даними організаторів, від безповоротного забруднення цим відправленням вдалося врятувати 1600 гектарів землі (приблизно 2000 футбольних полів).

В організації зазначили, що досі жодна з батарейок, які збиралися в Україні, не доходила до реальної переробки. У кращому випадку, вони залишалися на складах, у гіршому - викидалися в землю, забруднюючи природу.

Зазначається, що кошти на переробку перших 20 тонн вдалося зібрати завдяки пілотному проєкту щодо моделі розширеної відповідальності виробника в торгових мережах "Епіцентр" і "Нова лінія", який стартував у грудні 2019 року. Тепер переробка усіх батарейок, зібраних у цих мережах, фінансується імпортерами батарейок і мережею з продажу нових батарейок.

Решту коштів на переробку забезпечили відповідальні компанії та організації, які в останні 8 років збирали батарейки у себе в магазинах, в офісах, у людей. Ліцензійний підрядник, який забезпечує відправку - ТОВ "Екологічні інвестиції".

"Щорічно в Україну ввозять 3250 тонн батарейок, тільки за статистикою білого імпорту. Це означає, що сьогоднішня відправка - близько 0,5% усіх батарейок, які викидаються у нашій країні щороку", - сказано в повідомленні.

Щоб вирішити проблему забруднення батарейок системно на рівні країни, народні депутати повинні невідкладно проголосувати за закон України про відходи, який реєстрований у Раді за номером 2207-1. Організація "Батарейки, здавайтеся!" також приєдналася до його розробки.

Нагадаємо, 3 лютого комунальне підприємство "Київкомунсервіс" підписало договір, згідно з яким на утилізацію у Румунію направлять 70 тонн батарейок. Тендер на вивезення батарейок виграла компанія "Екологічні інвестиції". Вартість послуг - 3,146 млн гривень.

В Україні немає жодного підприємства, яке належним чином може утилізувати і переробляти батарейки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram