ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін підтримав скорочення інтернатів на 75% до 2024 року

Решта установ стануть комфортнішими.

Кабмін підтримав скорочення інтернатів на 75% до 2024 року
Фото: Олег Терещенко

Кабінет Міністрів на засіданні 3 березня підтримав план реформування системи інтернатів. Він передбачає, що до 2024 року кількість інтернатів в Україні скоротиться на 75%, повідомила на своїй сторінці у Facebook міністерка соцполітики Юлія Соколовська.

Замість 718 інтернатів їх повинно стати 180, у них перебуватимуть щонайбільше 16 000 дітей замість 63 000. Ті установи, які залишаться, стануть комфортнішими і сучасними.

"Говорили про це з представниками Міжнародного благодійного фонду "Лумос", заснованого письменницею і авторкою "Гаррі Поттера" Джоан Ролінґ", - додала Соколовська.

Ця організація допомагає реформувати інтернати. У Житомирській області вже трансформовано один інтернат, у ньому більше немає жодної дитини. Більшість вихованців повернулися у свої сім'ї, яким надають допомогу і соціальний супровід. Цей досвід планують поширити і на інші регіони України.

"План спрямовано на створення альтернативи нинішній системі інтернатних закладів, перебування в яких часто призводить до порушення прав людини, обмеження її розвитку і створення бар'єрів для соціальної інтеграції", - пояснила Соколовська.

Ключовими напрямками, які допоможуть повернути дітей у їх сім'ї, повинні стати:

  1. Розвиток необхідних дітям і їхнім родинам соціальних, освітніх і медичних послуг на рівні громад;
  2. Розвиток інституту усиновлення, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та малих групових будинків;
  3. Поява в кожній громаді фахівців із соцроботи.

Нагадаємо, 2017 року Україна прийняла стратегію реформування інтернатної системи, згідно з якою інтернати повинні зникнути до 2026 року.

Докладно про те, як скоро Україна зможе виконати прийняту 2017 року стратегію і перевести всіх дітей на сімейні форми облаштування, залишивши інтернатні установи в минулому, читайте в інтерв'ю на Lb.ua з національною директоркою з розвитку програм "СОС Дитячі Містечка Україна" і головою правління Української мережі за права дитини Дариною Касьяновою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram