ГоловнаСуспільствоПодії

У Криму правозахисника Машаріпова засудили до примусового психіатричного лікування

Підсудний попросив відправити його на лікування на материкову Україну.

У Криму правозахисника Машаріпова засудили до примусового психіатричного лікування
Юнус Машарипов
Фото: investigator.org.ua

Окупаційний суд в Ялті засудив кримського правозахисника Юнуса Машаріпова до примусового стаціонарного лікування у психіатричному закладі з інтенсивним спостереженням. Підсудний наполягав, що є громадянином України і просив відправити його до лікувального закладу на материкову Україну.

До набуття вироком чинності він буде в СІЗО, пише "Кримський процес". Адвокат підсудного Олексій Ладін буде оскаржувати рішення.

Ладін заявив, що є низка доказів, які вказують на непричетність Машаріпова до інкримінованого йому злочину - підготовка підпалу лісу з метою дестабілізації обстановки і зберігання вибухових речовин.

"Зокрема, протокол огляду місцевості і поведінка співробітників, які не вживали ніяких заходів безпеки під час виявлення вибухових пристроїв. При цьому у співробітників ФСБ були всі можливості ці предмети покласти туди, де їх знайшли. Вказує на це і насильницьке вилучення біологічних зразків підсудного, які потім були знайдені на вибухових пристроях. При цьому такі дії без присутності адвоката істотно порушили право на захист підсудного", - відзначили в журналісти.

Нагадаємо, в січні Машаріпов заявляв про тортури, які до нього застосовували співробітники ФСБ.

Підконтрольний Росії Ялтинський міський суд 16 грудня 2019 року розпочав повторний розгляд по суті кримінальної справи щодо правозахисника Юнуса Машаріпова, обвинуваченого російською ФСБ в незаконному виготовленні та зберіганні вибухових речовин.

Машаріпова затримали і заарештували у вересні 2017 року. За словами правозахисника, співробітники ФСБ Росії били його і катували струмом, тому йому довелося обмовити себе. Він розповідав, що з 2014 року займався правозахисною діяльністю, "повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, пенсіонерів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram