ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У сузір'ї Змієносця вчені виявили сліди вибуху, найбільшого з часів створення Всесвіту

Він у п'ять разів потужніший за все, що спостерігалося досі.

У сузір'ї Змієносця вчені виявили сліди вибуху, найбільшого з часів створення Всесвіту
Фото: handra.harvard.edu

Вчені виявили у космосі свідчення вибуху, найбільшого з часів Великого вибуху. Він у п'ять разів найпотужніший за все, що спостерігалося досі.

Судячи з усього, джерелом потужного викиду енергії стало активне ядро галактики за 390 млн світлових років від Землі, в центрі якої розташована надмасивна чорна діра, повідомляє Бі-бі-сі.

"Я спробувала помістити цей вибух в рамки людської свідомості, але це вкрай складно. Найкраще, що я можу уявити - це 20 мільярдів вибухів мільярдів мегатонн вибухівки кожну тисячну частку секунди, і так протягом 240 млн років, без перерви", - розповіла один з авторів відкриття Мелані Джонстон-Голліт.

Фото: chandra.harvard.edu

Вчені давно знали, що в сузір'ї Змієносця, яке об'єднує тисячі галактик упереміш з плазмою і темною матерією, відбувається щось дивне.

Американські та європейські рентгенівські телескопи виявили у цього сузір'я незрозумілий вигнутий край. Тоді було висунуто припущення, що це стінка порожнини, утвореної в плазмі гігантським викидом енергії з активного ядра однієї з головних галактик сузір'я.

"Спочатку вчені сумнівалися в тому, що джерелом цього вибуху було активне ядро галактики, оскільки пробоїна була занадто величезною. Це означало, що викид енергії повинен був бути неймовірної сили. Однак нові дані низькочастотних спостережень, отримані за допомогою телескопів обсерваторії "Мерчісон" (MWA) в Австралії і гігантського радіотелескопа (GMRT) в Індії, судячи з усього, підтверджують цю теорію", - йдеться в повідомленні.

Кількість енергії, що знадобилося на створення такої пробоїни в сузір'ї Змієносця, помітно перевершує попередній рекорд, який належав сузір'ю MS 0735+74. Для уявлення про масштаби вибуху вчені кажуть, що пробоїна має у розрізі півтора мільйона світлових років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram