ГоловнаСуспільствоЖиття

Евакуйовані з Китаю в Україну підписували документ про заборону спілкування зі ЗМІ

В уряді це пояснили заходами безпеки.

Евакуйовані з Китаю в Україну підписували документ про заборону спілкування зі ЗМІ
Фото: okhtyrkamr.gov.ua

Люди, які перебувають на обсервації в Нових Санжарах, підписували документ, який, крім іншого, забороняє спілкуватися з журналістами. Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька повідомила, що цей документ був схвалений урядом, пише "Слідство.Інфо".

У тексті угоди є вказівка виключити "будь-які контакти із засобами масової інформації". Одна з евакуйованих повідомила, що папери вони підписували ще до вильоту з Уханя.

"Цей документ - ніби як наш квиток на літак", - пояснила вона.

Він називається "Добровільна згода особи на проведення протиепідемічних і профілактичних заходів". Окрім вказівок повідомляти лікарям про погіршення самопочуття і дотримуватися режиму перебування в обсервації, там є пункт про виключення спілкування з представниками медіа.

"Зобов'язуюся дотримуватися режиму перебування в обсерваторі, в тому числі негайно повідомляти лікаря про будь-яке погіршення самопочуття, виключити прямі контакти з іншими особами, а також будь-які контакти із засобами масової інформації", - йдеться в документі.

Фото: Слідство.Інфо

Скалецька зазначила, що цей документ був схвалений урядовим оперативним штабом.

"Ми планували і прописували його в "згоді" тільки з міркувань безпеки, оскільки вважали, що під час масових стрімів, скайп-інтерв'ю може бути також ненавмисно трансльована інформація про безпеку (розміщення охорони, периметр)", - пояснив керівник Центру громадського здоров'я Ігор Кузін.

Юрист Віталій Коломієць, коментуючи цю заборону, зазначив, що це обмежує конституційні права на поширення інформації. Однак, за його словами, цей документ має невизначений правовий характер і виглядає як роз'яснення або "страшилка".

Медійна юристка Єлизавета Алексіюк повідомила, що в законодавстві немає можливості заборонити контакти з медіа в таких ситуаціях. Керівник Гельсінської групи з прав людини Олександр Павліченко повідомив, що в тексті не зазначено санкцій в разі порушення угоди, тому підписання такого документа означає добровільну згоду.

Нагадаємо, в ніч на 20 лютого місцеві жителі протестували через розміщення евакуйованих громадян. Правоохоронці очистили дорогу до санаторію від мітингувальників, але вони не припинили перешкоджати їм. Сутички тривали, автобуси з евакуйованими закидали камінням. У результаті поліція затримала 24 учасників протесту, але вранці відпустила всіх, крім одного чоловіка. Його затримали на 72 години.

Протягом заворушень у Нових Санжарах постраждали дев'ять поліцейських і цивільний. Поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram