ГоловнаСуспільствоЖиття

Конституційний Суд визнав неконституційним рішення Кабміну обмежити пільги ветеранам

Суд зазначив, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов'язань із соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов'язок перед державою.

Конституційний Суд визнав неконституційним рішення Кабміну обмежити пільги ветеранам
Фото: Конституційний Суд України

Конституційний Суд визнав неконституційними обмеження пільг ветеранам, що їх затвердив Кабінет Міністрів. Про це йдеться в рішенні суду 3-р/2020.

Рішення виносилося за конституційним поданням 46 народних депутатів з приводу конституційності окремого положення п. 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу.

Суд визнав неконституційним цей пункт у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 і 16 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" застосовуються в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевого бюджетів і бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Цими положеннями передбачено пільги учасникам бойових дій і особам, які до них прирівняні, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, особам, на яких поширюється дія закону, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Суд зазначив, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов'язань із соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов'язок перед державою із захисту її суверенітету і територіальної цілісності.

У той самий час невиконання державою соціальних зобов'язань щодо ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія закону №3551, підриває довіру до держави.

"Обмеження або скасування пільг для ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія закону №3551, без рівноцінної їх заміни або компенсації є порушенням зобов'язань держави з приводу соціального захисту осіб, які захищали батьківщину, і членів їхніх сімей. У разі зміни правового регулювання набуті зазначеними особами пільги чи інші гарантії соціального захисту повинні бути збережені із забезпеченням можливості їх реалізації", - наголошено в рішенні КС.

Конституційний Суд прийшов до висновку, що кодексом не можна вносити зміни до інших законів України, зупиняти їх дію чи скасовувати їх, а також установлювати інше (додаткове) законодавче регулювання відносин, відмінне від того, яке є предметом спеціального регулювання іншими законами.

Конституційний Суд вважає, що встановлення пунктом 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" кодексу іншого, ніж у статтях 12, 13, 14, 15 і 16 закону №3551, законодавчого регулювання відносин у сфері надання пільг ветеранам війни спричиняє юридичну невизначеність під час застосування зазначених норм кодексу і закону, не відповідає Конституції. Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

Нагадаємо, в травні 2018 КС визнав конституційним позбавлення ветеранів праці низки пільг. Зокрема, їх позбавили пільг на безкоштовний проїзд у комунальному пасажирському транспорті, права безкоштовного санаторно-курортного лікування з компенсацією вартості проїзду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram