ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Нардеп Устінова заявила, що Україна збирається проводити тести на коронавірус системами російського походження (оновлено)

У компанії-виробника заявили, що російські реагенти дешевші і вже багато років зареєстровані в МОЗ.

Нардеп Устінова заявила, що Україна збирається проводити тести на коронавірус системами російського походження (оновлено)
Фото: zn.ua

Народна депутатка від фракції "Голос" Олександра Устінова заявила, що в Україні для тестів на коронавірус збираються застосовувати тест-системи російського походження.

За словами депутатки, в рішенні РНБО про коронавіруси навмисне зробили помилки в назві компанії, яка збирається закуповувати тест-системи, і в прізвища керівника, щоб їх неможливо було знайти. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Замість "Діаген" написали "Діоген", а замість Яриш - Ярош. Це було зроблено, щоб ніхто не міг знайти компанію, яка буде виготовляти нібито вітчизняні тест-системи для діагностики коронавірусу", - повідомила нардепка.

Устінова заявила, що офіційна особа компанії Олександр Коляда - "лише ширма". Компанією "Діаген" володіє компанія "Редвуд ЛТД", яка була створена кілька років тому.

Фото: facebook.com/ustinova.alexandra
Фото: facebook.com/ustinova.alexandra

"Вона зареєстрована на підставну особу, точніше "довірену" особу - колишнього директора юридичного департаменту російської компанії "Евросеть" Тетяну Звездогляд", - додала вона.

Фото: facebook.com/ustinova.alexandra
Фото: facebook.com/ustinova.alexandra

За інформацією Устінової, справжні бенефіціари з Росії вже з понеділка перебувають в Україні.

"Недаремно ж колишнього соратника Азарова Олексія Соловйова призначили заступником секретаря РНБО, який зараз і займається цим питанням", - повідомила депутат.

За її словами, в лікарні і регіони вже відправили лист від компанії, в якому йдеться про готовність продавати тест-системи по 6000 гривень, плюс реагенти російського походження "Ріверте-Д" і "РІБО-преп" виробництва компанії AmpliSens, РФ.

Олександра Устінова підкреслила, що тест-системи не були випробувані на інфікованих пацієнтах, оскільки їх в Україні немає, а іноземні партнери не надали зразків.

"Значить, нам під виглядом українського виробника намагаються втюхати нікому невідомі і не протестовані системи російського походження, від компанії, яка ніколи такого не робила і має російський слід. Втюхує нам усе це новий заступник секретаря РНБО Олексій Соловйов, якому колись Азаров особисто грамоти давав", - підбила підсумок парламентарійка.

Оновлення. Керівник наукового відділу компанії-виробника ТОВ "Діаген" Олександр Коляда заявив, що тест-системи на коронавірус, які планується використовувати в Україні, вітчизняні. Тільки реагенти, які в них рекомендується використовувати, - російського виробництва.

"Тест-системи вітчизняного виробництва. До тест-системам рекомендуються реагенти для підготовки. Ці реагенти російського виробництва. Ми на них не наполягаємо. Можна використовувати реагенти будь-якого іншого виробництва - німецького, українського, якщо знайдуть, хоча їх немає, будь-якого іншого. Ті реагенти, які ми пропонуємо, на них і так працює половина лабораторій в Україні, з огляду на те, що вони російського виробництва, і вони вже багато років зареєстровані в Міністерстві охорони здоров'я", - сказав Коляда в коментарі Радіо Свобода.

За його словами, компанія пропонує російські реагенти, оскільки вони дешевші. Коляда також розповів, що зараз тест-системи компанії "Діаген" передані на перевірку.

"Ми абсолютно безкоштовно передали свої тест-системи в Центри громадського здоров'я для їх валідації. У штабі МОЗ прийняли рішення почати тестування наших тест-систем, як і всіх інших, які є на території України", - додав Олександр Коляда.

Нагадаємо, раніше в.о. голови Центру громадського здоров'я Ігор Кузін повідомив, що на етапі розробки перебувають тест-системи двох вітчизняних виробників – Інституту молекулярної біології і "Діогену". "Діоген" уже має пробну версія тесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram