ГоловнаКультура

Бородянський назвав п'ять кроків підтримки кримськотатарської культури

"Ми намагаємося винайти рецепт інформаційних ліків, але, на жаль, їх не існує".

Бородянський назвав п'ять кроків підтримки кримськотатарської культури
Фото: Макс Левин

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що цього року Мінкультури введе нові програми і проєкти підтримки культури кримськотатарського народу.

Про це він заявив на форумі Age of Crimea 2020 року, присвяченому шостим роковинам анексії Криму, передає "Детектор Медіа".

За його словами, 2014 року Україна позбулася помилок щодо кримськотатарського народу, який сьогодні залишається однією з найбільш дискримінованих і переслідуваних окупантами груп, тому не можна забувати про його проблеми.

Бородянський озвучив основні кроки підтримки кримськотатарської культури в Україні, над якими працює Міністерство культури:

- онлайн-курси української та кримськотатарської мови для дітей і дорослих, "щоб усі охочі змогли зберегти зв'язок з Україною, незалежно від місця перебування";

- окрема програма для кримськотатарських проєктів в українському культурному фонді;

- підтримка державою переміщених кримських редакцій і медіа, які висвітлюють кримськотатарську тематику, в координації та за участю Меджлісу;

- додаткові бали для кінопроєктів про Крим на пітчинг Держкіно;

- ратифікація другого протоколу Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, який стане підставою захисту української культурної спадщини у тимчасово окупованому Криму.

Бородянський також нагадав про те, що Мінкультури, молоді та спорту працює над законом про дезінформацію.

"Ми намагаємося винайти рецепт інформаційних ліків, але, на жаль, їх не існує. Звідси - потреба пошуку ефективного інструменту боротьби з дезінформацією і одночасно побоювання створити інформаційну машину", - сказав міністр.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський підписав указ про встановлення Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram