ГоловнаСуспільствоЖиття

У Винниках знищили 37 тис. пляшок конфіскованого алкоголю

Це наймасштабніша в історії України публічна утилізація алкогольних напоїв.

Фото: minjust.gov.ua

У Винниках Львівської області відбулася наймасштабніша в історії України публічна утилізація конфіскованих алкогольних напоїв.

Про це повідомляють на сайті Міністерства юстиції.

"На спеціалізованому підприємстві, відібраному міжрегіональним управлінням Мін'юсту відповідно до Закону України «Про державні закупівлі», було знищено майже 14 тонн, або понад 37 тис. пляшок алкоголю вартістю близько 4 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що процес утилізації був зафіксований на відео, яке в разі потреби Мін'юст може надати.

"Напої були конфісковані в рамках провадження про незаконно виготовлений алкоголь, що не відповідає вимогам ДСТУ, з марками акцизного податку, що не відповідають встановленому зразку. Йдеться про підроблені марки горілки «Чарка золота», «Чарка срібна», «Золота пшеничка», «Лісова пісня», «Велика княгиня Ольга», «Великий князь Мономах», «Синій кінь», «Будьмо», «Забава», «Рідна столиця», «Максимум», яку посадові особи одного з ТОВ зберігали в складському приміщенні з метою збуту", - повідомили в Мін'юсті.

Раніше Кабінет Міністрів схвалив постанову Мін'юсту про вдосконалення порядку розпорядження підакцизними товарами (алкогольні напої, тютюнові вироби), які перейшли у власність держави, в тому числі шляхом їх конфіскації.

"Завдяки вдосконаленню законодавства порядок утилізації цих товарів став абсолютно прозорим і зрозумілим. Сьогодні ми знищуємо майже 14 тонн конфіскованих алкогольних напоїв, виготовлених незаконно. Це найбільша в історії України публічна утилізація алкоголю. Невідомо, які наслідки мало б потрапляння такого «самопалу» на прилавки магазинів. Ми забезпечимо знищення цієї продукції, всі дії будуть задокументовані та зафіксовані на відео, щоб ні в кого не виникло сумнівів щодо долі цього конфіскату", - прокоментував міністр юстиції Денис Малюська.

Нагадаємо, наприкінці січня Державна податкова служба разом з Мінфіном розробила і запустила пілотний електронний сервіс, що дозволяє перевіряти справжність акцизних марок.

Раніше в ДФС розповіли, що роблять із конфіскованою горілкою і спиртом - повідомлялося, що вилученими підакцизними товарами розпоряджаються митниці за рішенням спеціальних комісій. Рішення про знищення спирту етилового та алкогольних напоїв приймається з урахуванням економічної доцільності їх промислової переробки, обсягу вилученої партії, вмісту спирту, витрат на транспортування. Промислова переробка етилового спирту і алкогольних напоїв здійснюється на держпідприємствах. Скільки коштує утилізація вилучених нелегальних підакцизних товарів, у ДФС не уточнили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram