ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві почали демонтаж незаконної надбудови на вул. Саксаганського

Ця будівля є пам'яткою архітектури.

У Києві почали демонтаж незаконної надбудови на вул. Саксаганського
Фото: Укринформ

У Києві почали демонтувати незаконну надбудову на вулиці Саксаганського, 43-Б. Про це повідомив радник мера Максим Бахматов, передає пресслужба КМДА.

"Власниця квартири в будинку на вулиці Саксаганського, 43-Б, що є пам'яткою архітектури, незаконно здійснювала на даху над своїм будинком будівельні роботи - надбудову нового поверху", - зазначив Бахматов.

За його словами, вчора керуюча компанія Голосіївського району демонтувала перегородку на горищі будинку для технічного висновку будлабораторії. Втім уночі власник знову звів її. Зараз демонтаж розпочато знову. Роботи проходять під контролем в.о. голови Голосіївської РДА Сергія Садового і першого заступника директора Департаменту міського благоустрою Тимура Ткаченка.

Фото: КМДА

Фото: КМДА

Оскільки конструкція надбудови складна, фахівці будлабораторії після обстеження нададуть методологічні рекомендації, як краще здійснити її повний демонтаж.

Зараз також готуються всі матеріали за результатами перевірки для подачі в прокуратуру і поліцію.

"Власниця квартири в будинку XIX століття не має ніяких дозволів на зведення надбудови на пам'ятці архітектури. Понад те, її сусіди скаржаться, що в будинку вже пішли тріщини. Також скаржаться, що власниця знесла оригінальні дерев'яні перекриття і змінила розведення гарячої води на горищі", - додав Бахматов.

Він зазначив, що в Департаменті охорони культурної спадщини не отримували на погодження жодної проєктної документації про зведення надбудови, а охоронного договору власники не укладали. Департамент охорони культурної спадщини надав припис із вимогою припинити роботи, надати проєктну документацію і укласти охоронний договір. Як сказано в розпорядженні, в діях власниці квартири є порушення за ч. 1 ст. 23, ч. 1 ст. 22, ч. 2 і ч. 3 ст. 24, ч. 1 ст. 26 Закону «Про охорону культурної спадщини».

На будівництво додаткового поверху і ремонту покрівлі Департамент архітектурно-будівельного контролю КМДА дозволу не видавав.

Нагадаємо, восени на даху будинку на розі вулиці Софійської і Майдану Незалежності в Києві також демонтували незаконну надбудову. Роботи здійснювало КП "Київблагоустрій" за підтримки поліції.

Будівля на вул. Софіївській, 1 не є пам'яткою, однак розташована на території охоронної зони Софійського собору - пам'ятки національного значення та ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram