ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Радуцький: медреформу не зупиняють і не розвертають

"Шановні, не дочекаєтеся!"

Радуцький: медреформу не зупиняють і не розвертають
Фото: facebook/Слуга Народу

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький заперечує, що влада збирається скасувати реформу охорони здоров'я або направити її в інший бік.

Про це він сказав на Форумі реформ "На шляху до Вільнюса" у вівторок.

"Хотів би заспокоїти, тому що сьогодні, - не розумію, чому, - медійно починають розкручувати тему, що президент Зеленський і партія "Слуга народу" зупиняють реформу, розвертають її у зворотний бік, закривають НСЗУ. Шановні, не дочекаєтеся! НСЗУ ніхто не закриває, реформу ніхто не розвертає", - заявив Радуцький.

Водночас Радуцький визнав, що в медичній реформі є певні недоліки, які до 1 квітня потрібно пропрацювати.

Він додав, що реформа охорони здоров'я покликана забезпечити рівний і загальний доступ усіх громадян України до медичної допомоги. "Це основна мета реформи, яку ми прийняли і не звертаємо, ми її продовжуємо, - це universal coverage, максимальне покриття для всіх громадян України за тими гарантованими медичними пакетами, які розробляє НСЗУ", - сказав Радуцький.

Нагадаємо, медична реформа, яка почалася в квітні 2018 року, поки що торкнулася тільки первинної медичної допомоги (терапевти, сімейні лікарі, педіатри).

З 2020 року системні зміни почнуться на рівні поліклінік і лікарень по всій країні.

З 1 квітня, відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, всі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря і заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужби здоров'я.

За місяць до цього президент Володимир Зеленський несподівано оголосив про створення "колегії видатних лікарів", яка буде аналізувати медичну реформу. До неї увійшли, зокрема, директор Інституту серця Борис Тодуров, директор Інституту трансплантології Олександр Усенко, ексміністр охорони здоров'я України, кардіохірург Ілля Ємець, лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.

Ця робоча група повинна буде внести пропозиції щодо подальшого реформування вітчизняної медицини: фінансування, вдосконалення системи підготовки та безперервного професійного розвитку лікарів, інших медичних працівників, підвищення рівня їхньої заробітної плати, наукового супроводу системи охорони здоров'я.

Перед вступом на посаду Зеленський безсторонньо відгукувався про медичну реформу (під час дебатів з Петром Порошенком він дозволив собі вислів "какая это нафиг реформа"), тому після створення колегії деякі спостерігачі заявили про те, що зміни готуються згортати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram