ГоловнаСуспільствоЖиття

Недобудовані об'єкти "Укрбуду" хочуть звільнити від пайових внесків, а проблемні об'єкти компанії - від судів

"Київміськбуд", який узявся добудовувати об'єкти "Укрбуду", звернувся в РНБО, Кабмін і КМДА.

Недобудовані об'єкти "Укрбуду" хочуть звільнити від пайових внесків, а проблемні об'єкти компанії - від судів
Фото: Макс Требухов

Київрада може звільнити від сплати пайових внесків на розвиток інфраструктури міста всі незавершені об'єкти корпорації "Укрбуд". Проєкт відповідного рішення з'явився на розгляді профільних комісій міськради.

Автор пропозиції - депутат від "Солідарності" Юрій Зубко, який до 2018 року був топчиновником "Київміськбуду". Саме ця компанія наприкінці 2019 року заявила, що візьметься добудовувати незавершені об'єкти "Укрбуду".

У проєкті рішення, поданому депутатом, запропоновано звільнити від сплати пайових внесків місту "замовників, які закінчують будівництво об'єктів, що зводяться із залученням коштів фізичних осіб, у зв'язку з неможливістю забудовника продовжувати таке будівництво" і додано список із 24 об'єктів.

У пояснювальній записці автора проєкту сказано, що скасування внесків допоможе швидше завершити будівництво і отримати житло інвесторам. Підкреслено також, що серед інвесторів - учасники та ветерани АТО/ООС, члени багатодітних сімей, люди з інвалідністю та переселенці з Криму і Донбасу, які гостро потребують житла.

Окрім того, корпорація "Київміськбуд" звернулася до РНБОУ з проханням почати процес урегулювання низки проблемних питань стосовно незакінчених об'єктів "Укрбуду". Відповідні документи, які потрапили в РНБО, оприлюднив екснардеп-мажоритарник від київського округу Юрій Левченко.

У зверненні КМБ до РНБО, міністра внутрішніх справ і голови СБУ, зокрема, йдеться про необхідність створити спеціальні комісії за такими напрямками: з питань землекористування для проблем землевідведення; з питань кримінальних проваджень за позовами держорганів-власників землі (Міноборони, МВС); фінансування добудови об'єктів, а також їх технічних характеристик і відповідності будівельним нормам.

У додатку до листа зазначено 35 проблемних питань двох десятків будівництв "Укрбуду". Серед проблем, які запропоновано вирішити держорганам: продовження оренди земельних ділянок; укладення договорів оренди для тих ділянок, де їх немає; зняття арешту із земельних ділянок; відкликання позовних заяв, за якими йдуть кримінальні справи; прийняття об'єктів в експлуатацію за відсутності сертифіката відповідності; прийняття ДПТ районів з урахуванням уже побудованих об'єктів; скасування сплати пайового внеску на вже зданий в експлуатацію об'єкт.

Нагадаємо, після акцій протесту, влаштованих інвесторами "Укрбуду" наприкінці 2019 року, президент Володимир Зеленський повідомив, що добудовувати об'єкти збанкрутілої держкомпанії візьметься "Київміськбуд".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram