ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ заявило про готовність медичної системи до коронавірусу

Інфекційні лікарні можуть прийняти близько 12 тисяч осіб.

МОЗ заявило про готовність медичної системи до коронавірусу
Виктор Ляшко
Фото: Макс Левин

Міністерство охорони здоров'я заявило про готовність медичної системи до можливого проникнення коронавірусної інфекції в Україну.

Про це сказав на брифінгу в понеділок заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Система охорони здоров'я готова прийняти хворих з коронавірусною інфекцією і надати якісну допомогу. У нас є близько 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, близько 2 тисяч лікарів-інфекціоністів, близько 5 тисяч середнього медичного персоналу в інфекційних лікарнях, у нас є інфекційні бокси. З огляду на те, що їх використовуютьна початкових стадіях розвитку спалаху епідемії, а надалі розміщення хворих у боксах недоцільне, для цього перепрофілюються інші відділення медичних установ", - сказав він.

Кількості апаратів для штучної вентиляції легень Ляшко не назвав. Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька раніше говорила, що в українських лікарнях таких апаратів є майже півтисячі - 450-480 одиниць.

"Ми аналізували кількість важких випадків, які виникають у хворих з коронавірусною інфекцією. Це в середньому близько 20%, з них приблизно 3% вимагають реанімаційних заходів. В Україні сьогодні є можливість надавати таку медичну допомогу у відділеннях інтенсивної терапії та реанімаційних відділеннях", - сказав своєю чергою Ляшко.

Він стверджує, що з діагностичними тест-системами теж проблем немає. "У лабораторіях є діагностикуми для проведення досліджень у режимі реального часу полімеразною ланцюговою реакцією. Тому в принципі країна готова і зможе реагувати на випадки, які будуть виявлятися в Україні", - сказав він.

За його словами, на сьогодні в Україні немає жодного випадку зараження коронавірусом і першочергове завдання - не допустити потрапляння цієї інфекції в країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram