ГоловнаСуспільствоЖиття

​У Києві судитимуть держслужбовця, який за 8 тис. гривень продав службову інформацію

Він надав інформацію про рух та стан банківських рахунків одного з товариств.

​У Києві судитимуть держслужбовця, який за 8 тис. гривень продав службову інформацію
Фото: scsgroup-consult.com

Слідчі завершили розслідування щодо державного службовця, який розголосив інформацію з обмеженим доступом.

Про це повідомляється на сайті Нацполіції Києва.

"У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 361-2 (несанкціонований збут або поширення інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) та ч. 3 ст. 354 (підкуп працівника підприємства, установи або організації) Кримінального кодексу, правоохоронці задокументували злочинну діяльність головного спеціаліста однієї з держустанов", - йдеться в повідомленні.

У поліції уточнили, що держслужбовець мав доступ до автоматизованої системи зберігання інформації з обмеженим доступом і скористався становищем, щоб отримати неправомірну вигоду.

"До нього звернувся знайомий з проханням надати інформацію про рух і стан банківських рахунків одного з товариств. Службовець погодився передати дані, призначені для службового користування, і отримав за це 8 тис. гривень", - повідомили правоохоронці.

Наразі досудове розслідування завершено, обвинувальний висновок спрямовано для розгляду до Шевченківського районного суду Києва. Зловмиснику загрожує до шести років позбавлення волі.

Нагадаємо, минулого року правоохоронці у Хмельницькому затримали колишнього співробітника Держприкордонслужби, який продавав конфіденційну інформацію з державних баз даних.

Згідно з нормою постанови НБУ №27, яка набрала чинності 4 лютого 2019 року, банки зобов'язані надавати за запитом держорганів інформацію про своїх клієнтів, яка є банківською таємницею. Раніше чиновники не могли отримати таких даних про фізосіб без рішення суду - Нацбанк обмежував їхні запити інформацією про рахунки фізосіб-підприємців та юросіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram