ГоловнаСуспільствоВійна

Пристайко в ООН запропонував розмістити миротворців на кордоні з Росією

Україна виключає можливість чесних виборів без вирішення питання з безпекою.

Пристайко в ООН запропонував розмістити миротворців на кордоні з Росією
Фото: twitter.com/UKRinUN

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко виступив на засіданні Генасамблеї ООН з приводу ситуації на окупованих українських територіях.

У своїй промові він заявив, що Україна розраховує на розміщення миротворчих сил на неконтрольованій ділянці кордону з Росією. На його думку, це посприяє проведенню місцевих виборів на Донбасі.

"Ми сподіваємося на проведення місцевих виборів по всій території України цієї осені, однак без базової безпеки і політичних передумов у жителів Донбасу не буде можливості брати участь у демократичних виборах, які повинні бути визнані легітимними українською владою та міжнародною спільнотою, спираючись на визнані стандарти", - заявив міністр у своїй промові.

"Саме тому принцип безпеки - це логіка Мінських домовленостей - стоїть у самому центрі процесу врегулювання. Росія повинна негайно виконати домовленості про безпеку, досягнуті Нормандською четвіркою. Заледве чи можна сподіватися на досягнення миру, поки 400-кілометрова українсько-російська межа залишається відчиненими дверима для надходження зброї, військових із РФ. Міжнародне представництво на кордоні за наявності мандата з боку ООН могло б стати відповіддю", - сказав Пристайко.

Нагадаємо, формат миротворчої місії на Донбасі вже кілька років є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна за Петра Порошенка розраховувала на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію, включно з держкордоном. Росія пропонувала лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

У жовтні 2019 року новий президент Володимир Зеленський висловив ідею про розміщення миротворців тільки на кордоні між Росією і окупованими нею районами Донецької та Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram