ГоловнаСуспільствоЖиття

ММК ім. Ілліча вперше виплатив екологічний штраф у 10 млн гривень

Підприємство виплатило штраф у повному обсязі у досудовому порядку без заперечень.

ММК ім. Ілліча вперше виплатив екологічний штраф у 10 млн гривень
Фото: segodnya.ua

Маріупольський металургійний комбінат імені Зота Ілліча, який входить до складу групи "Метінвест", виплатив штраф на суму понад 10 мільйонів гривень, за завдані державі збитки у сфері екології. Про це на фейсбуці повідомив в.о. глави Держекоінспекції Єгор Фірсов. 

"Вперше за всю історію існування інспекції, ММК виплатив таку суму за порушення природоохоронного законодавства", - зазначив Фірсов.

Під час позапланової перевірки було встановлено, що підприємство порушує законодавство у сфері поводження з відходами виробництва. Державними інспекторами були нараховані збитки на суму понад 10 мільйонів гривень, які підприємство сплатило у повному обсязі у досудовому порядку. Без заперечень.

Фірсов також зазначив злагоджену роботу інспекторів і бездоганне дотримання процедур, завдяки чому претензія до комбінату навіть не оскаржувалася. При цьому підкреслив, що тільки великими штрафами проблеми захисту навколишнього середовища не вирішуються, основне завдання Держекоінспекції - зробити так, щоб порушень взагалі не було.

"Підприємства мають системно працювати над зниженням негативного впливу на навколишнє середовище. Варто зрозуміти, що так, як раніше, коли можна було робити, що завгодно і не рахуватися з екологічним законодавством, вже не буде", - додав Фірсов.

За його словами, держава теж має допомогти підприємствам стати більш "eco-friendly". Зокрема, надати можливість залучати капітал під низький відсоток на встановлення очисних споруд та розробити інші спецпрограми взаємодії. "Ті ж металургійні шлаки, сьогодні зберігаються у величезних відвалах, можуть бути використані при будівництві автомобільних доріг і об'єктів інфраструктури", - вважає глава Держекоінспекції.

Нагадаємо, Єгор Фірсов став став виконуючим обов'язків глави Державної екологічної інспекції Україна у листопаді 2019 року.

14 серпня Кабінет Міністрів вирішив ліквідувати Державну екологічну інспекцію. Замість неї планували створити Державну природоохоронну службу. Однак уже в жовтні Кабінет Міністрів скасував рішення про ліквідацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram