ГоловнаСуспільствоПодії

Дубілет заявив, що у Кабміні викрили схему розробки софту для боротьби з підробленими ліками

Вже подано заяву у НАБУ з усіма прізвищами і документами.

Дубілет заявив, що у Кабміні викрили схему розробки софту для боротьби з підробленими ліками
Фото: Сергей Нужненко

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет заявив, що уряд викрив схему розробки програмного забезпечення, яке нібито мало боротися з підробленими ліками. В результаті схеми чиновники намагалися привласнити понад 369 мільйонів гривень. Про це міністр написав у себе на фейсбуці.

У 2019 році Асоціація виробників ліків, що об'єднує найбільших гравців ринку, домовилася з державою про спільну боротьбу з підробленими ліками.

"Компанії, що входять в Асоціацію, зраділи і витратили близько 1 млн доларів на розробку софту і вже були готові передавати його державі. І тут почалося щось дивне. Несподівано держава каже Асоціації, що розроблений софт таки не потрібен. Замість цього буде розроблятися інший софт - з блокчейном", - зазначив Дубілет.

Далі провели інвестиційний конкурс, де перемогла компанія з Гонконгу, яка стверджувала, що розробить софт за 369 млн грн і поверне собі ці кошти через ліцензійні платежі від учасників ринку (від компаній, які вже витратили 1 млн доларів на створення софту).

"Більш того, в Україні було створено ТОВ, співвласником якої стала ця компанія з Гонконгу. І це ТОВ отримало від держави 20 млн грн фінансування, на яке вона і повинна була розробити цей софт", - написав міністр.

При цьому Дубілет додав, що один з членів комісії, який приймав інвестиційне рішення, є "близьким родичем політика з попереднього уряду, якого ЗМІ звинувачують у дуже схожій схемою в іншій області".

Міністр підкреслив, що зараз вже подано заяву у НАБУ з усіма прізвищами і документами.

Нагадаємо, 5 лютого повідомляли, що СБУ викрила шахрайську схему у КМДА на 4 мільйони гривень.

У 2008 році на замовлення КМДА комунальне підприємство "Київський інститут земельних відносин" створило автоматизовану систему програмного комплексу "Кадастр". Однак з часом колишній заступник директора Департаменту земельних ресурсів КМДА та ексначальник відділу прикладного програмного забезпечення підприємства-розробника незаконно запатентували виключне право на програмний продукт. В результаті вони незаконно отримували авторську винагороду у розмірі 5% від прибутку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram