ГоловнаСуспільствоЖиття

Міноборони обіцяє не скасовувати вітання "Слава Україні!" - "Героям слава!"

5 лютого Рада скасувала закон про Стройовий статут ЗСУ.

Міноборони обіцяє не скасовувати вітання "Слава Україні!" - "Героям слава!"
Фото: Виталий Головин

Міністерство оборони України підкреслює, що скасування закону "Про Стройовий статут Збройних сил України" не скасує військового вітання "Слава Україні!" - "Героям Слава!", яке закріплять у відомчому документі.

Про це повідомляють на сайті Міноборони.

"У зв'язку з прийняттям Верховною Радою Закону України «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про Стройовий статут Збройних Сил України», Міністерство оборони України надає роз’яснення з приводу низки важливих питань. Серед них абсолютно невірне тлумачення щодо скасування в українській армії військового вітання «Слава Україні!» — «Героям слава!»", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що після того як 5 лютого Рада скасувала закон про Стройовий статут ЗСУ, Міноборони видасть наказ, де будуть визначені:

  • стройові прийоми і рухи військовослужбовців без зброї та із зброєю;
  • строї підрозділів та військових частин у пішому порядку і на машинах;
  • порядок виконання військового вітання, проведення стройового огляду;
  • місце Бойового Прапора військової частини у строю, порядок його внесення і винесення;
  • обов’язки військовослужбовців перед шикуванням і в строю та вимоги до їх стройового навчання.

Нагадаємо, вітання "Слава Україні" з'явилося за часів Української Народної Республіки і з відповіддю "Героям слава" використовувалося в Українській Повстанській Армії.

У лютому 2018 року Кабінет Міністрів вніс у Верховну Раду законопроєкт №7549, яким запропонував змінити військове вітання з "Доброго здоров'я" на "Слава Україні! - Героям слава!". Однак пізніше законопроєкт визнали "сирим", і президент Петро Порошенко вирішив зареєструвати власний проєкт. У жовтні 2018 року Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №9036, який вводить вітання для військових і поліцейських "Слава Україні! - Героям слава!".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram