ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна навряд чи зможе боротися з коронавірусом так само ефективно, як Китай, - експерт

"Радше, ми будемо мати ситуацію 2008 року".

Україна навряд чи зможе боротися з коронавірусом так само ефективно, як Китай, - експерт
Василий Юрчишин
Фото: Макс Левин

Якщо китайський коронавірус почне поширюватися, українська влада навряд чи зможе боротися з епідемією так само ефективно, як це роблять у Китаї. Про це під час круглого столу "Коронавірус. Соціальний і економічний вимір" в Інституті Горшеніна заявив директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"Якщо порівнювати нинішню ситуацію з епідемією 2003 року, то ми побачимо, що природа вірусу SARS була так чи інакше зрозуміла, а природа коронавірусу наразі незрозуміла. До розшифровки вірусу на складові ще далеко - за оцінками китайської преси, це рік, а то й півтора. На користь цього говорить те, що минув уже місяць, а тенденція до зростання кількості хворих і до збільшення смертності зберігається. Найсильніше епідемія вплине на країни Південно-Східної Азії, які економічно пов'язані між собою, і випадання однієї ланки з ланцюга сильно позначиться на економічній динаміці. Поки що оцінка гальмування світового ВВП становить 0,3-0,4%, але в грошовому вираженні це сотні мільярдів доларів. А це і зарплати, і добробут, і попит, і пропозиція", - сказав Василь Юрчишин.

"Зараз Китай вживає надзвичайних заходів для боротьби з епідемією. Була проведена мобілізація, побудовано лікарні, пункти переміщення і локалізації. Обмежено туристичні потоки з країни і в країну. Я не впевнений, що Україна зможе зробити щось подібне. Якщо вірус почне поширюватися, ми, радше, матимемо ситуацію 2008 року, коли прем'єр-міністр і міністр закордонних справ ходили зустрічати літаки і на цьому все закінчилося. У мене є великі сумніви в здатності влади активізувати захисні заходи", - розповів Василь Юрчишин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram