ГоловнаСуспільствоПодії

У Сімферополі продовжили арешт кримськотатарським ув'язненим у справі "Хізб ут-Тахрір"

Джемілю Гафарову відмовилися пом'якшити запобіжний захід, незважаючи на важку хворобу.

У Сімферополі продовжили арешт кримськотатарським ув'язненим у справі "Хізб ут-Тахрір"
Джемиль Гафаров
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Підконтрольний окупантам Київський районний суд міста Сімферополя продовжив арешт кримським татарам, затриманим у так званій другій сімферопольській справі "Хізб ут-Тахрір". Вони будуть під вартою до 15 березня 2020 року, повідомила на своїй сторінці в Facebook Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Окупаційний суд знову не взяв до уваги докази сторони захисту, в тому числі про непричетність наших співгромадян до скоєння злочинів, в яких їх звинувачують", - підкреслила вона.

Також суд не взяв до уваги медичні висновки про тяжкість захворювань Джеміля Гафарова та відмовився пом'якшувати йому запобіжний захід. Денісова зазначила, що це є прямою загрозою його життю.

"Вважаю такі дії окупаційної влади прямим порушенням прав громадян України, які закріплені в міжнародних конвенціях, а саме права на справедливий суд, свободу та особисту недоторканність", - повідомила Людмила Денісова.

Крім Джеміля Гафарова, суд продовжив запобіжний захід Ремзі Бекірову, Осману Аріфмеметову, Сейтхалілову Рустему і Фарходу Базарова, пише "РБК-Україна"

Нагадаємо, Джеміль Гафаров є фігурантом так званої другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір". У вересні повідомляли, що він перебуває в критичному стані через хронічне захворювання нирок.

На думку російського правозахисного медіапроєкту "ОВС-інфо", членів осередків релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", яку в 2003 році було визнано в Росії терористичною, засуджують лише за те, що вони зустрічаються і читають релігійну літературу. Після окупації Криму почалися масові затримання кримських татар, які належать до цієї релігійної організації.

Детальніше про ув'язнених у справі "Хізб ут-Тахрір" можна дізнатися з матеріалу Lb.ua "Політичні в'язні. Українські ув'язнені в Криму та Росії"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram