ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінветеранів ініціює санкції проти РФ за незаконне затримання українських моряків

Фахівці зібрали достатньо інформації про причетних до збройної агресії.

Мінветеранів ініціює санкції проти РФ за незаконне затримання українських моряків
Украинские моряки на суде (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

Міністерство ветеранів ініціює введення санкцій проти силовиків, які влаштовували суди над українськими громадянами в анексованому Росією Криму та незаконно затримували українських моряків у Керченській протоці.

Про це йдеться на сайті Мінветеранів.

Зазначають, що фахівці зібрали достатньо інформації про причетних до акту збройної агресії на судна Військово-морських сил України, а також проти так званих "слідчих", "прокурорів" і "суддів", які влаштовували політично мотивовані переслідування, судилища над українськими громадянами на тимчасово окупованій території Криму і Севастополя.

"За результатами проведеної роботи, зокрема спільно з Кримською правозахисною групою, працівники Мінветеранів підготували Проєкт розпорядження про застосування обмежувальних заходів (санкцій) проти кількох десятків людей", - йдеться в повідомленні.

Проєкт спрямовано на узгодження в профільні органи влади. Після узгодження його винесуть на розгляд Кабінету Міністрів, і в разі прийняття він стане підставою для рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій.

"Мінветеранів підкреслює, що права людини - це основні права, які не підпадають під обговорення і є неспростовними, а їх порушення є найбільшим злочином проти людини", - заявив начальник управління з питань АРК і міста Севастополя Сергій Мокренюк.

Нагадаємо, три українські кораблі з 24 членами екіпажів захопили 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було направлено 4 жовтня.

20 листопада кораблі "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" повернулися в Україну, однак росіяни зняли з кораблів усе що тільки можна, включаючи унітази, плафони і навіть розетки.

21 листопада в Гаазі почалися перші слухання "морської справи" про захоплення українських кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram