ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

УПЦ КП визнала рішення ПЦУ щодо Філарета "хулою на Духа Святого"

"Патріарх Філарет є предстоятелем іншої Церкви".

УПЦ КП визнала рішення ПЦУ щодо Філарета "хулою на Духа Святого"
Фото: facebook/Патріарх Філарет

У Київській патріархії заявили, що рішення про призупинення повноважень почесного патріарха Філарета як члена Синоду не мають жодної канонічної чи юридичної сили.

Про це інформує пресцентр УПЦ КП.

"Ухвали Священного Синоду Православної церкви України від 4 лютого 2020 року щодо Святійшого Патріарха Філарета не мають жодної канонічної чи юридичної сили, оскільки Патріарх Філарет є Предстоятелем іншої Церкви - Української Православної Церкви Київського Патріархату і не є ієрархом Православної Церкви України", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, про те, що Філарет "не може бути членом Священного Синоду іншої Церкви", почесний патріарх ПЦУ повідомив митрополиту Епіфанію в листі від 3 лютого, напередодні засідання Священного Синоду.

Щодо заборони патріарху здійснювати єпископські хіротонії, в УПЦ КП закликали керівництво ПЦУ "не уподібнюватися Московському патріархату в неканонічних засудженнях і не звершувати хулу на Духа Святого".

Нагадаємо, що Філарет, який був одним з творців Православної церкви України, в 2019 році відмовився її визнавати. Він наполягає, що УПЦ КП досі існує і він її патріарх.

На початку травня 2019 року з'ясувалося, Філарет продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священників новоствореної ПЦУ.

24 травня на Синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли цього зробити.

У грудні 2019 року почесний патріарх Філарет заявив, що Томос від Вселенського патріарха на створення Української автокефальної помісної церкви не справжній і робить українську церкву залежною від Константинополя.

Напередодні Православна церква України призупинила повноваження почесного патріарха Філарета як члена Синоду.

Синод констатував, що Філарету, як архієрею на спокої, канонічно заборонено здійснювати будь-які хіротонії.

Також Філарету та його оточенню нагадали про заклик Архієрейського Собору до примирення та припинення самоізоляції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram