ГоловнаСуспільствоОсвіта

Кабмін вирішив провести експеримент щодо фінансування ПТУ з обласних бюджетів

Модель випробують в Одесі, Вінниці та Сумах.

Кабмін вирішив провести експеримент щодо фінансування ПТУ з обласних бюджетів
Фото: Катерина Хорощак

Кабінет Міністрів вирішив провести експеримент щодо фінансування закладів професійної освіти з обласних, а не місцевих бюджетів.

Він пройде під час наступного навчального року в Одесі, Вінниці та Сумах, ідеться на сайті Міносвіти.

Міністерка Ганна Новосад пояснила, що в обласних центрах багато профтехучилищ з різними профілями - аграрні, технічні, будівельні. Історично не всі вони готували робітників для міст. Багато ПТУ відкривали в обласному центрі через зручність, але більшість учнів там була з сільської місцевості.

"Зараз містам невигідно фінансувати такі заклади, але для регіонального ринку праці вони відіграють важливу роль. Це призводить до штучного урізання кількості бюджетних місць, а найбільше в такій ситуації страждають роботодавці. Це рішення вводить модель, де всі установи будуть перебувати в управлінні та на фінансуванні області, а та вже формуватиме замовлення відповідно до потреб усього регіонального ринку праці", - сказала міністерка.

Запуск пілота планується з 1 вересня. Раз на пів року області-учасники подаватимуть у Міносвіти докладну інформацію про те, як втілюється проєкт, які переваги та недоліки такого механізму.

Нагадаємо, що фінансування закладів профтехосвіти з обласного бюджету було передбачено законопроєктом про професійну освіту, який розробляло попереднє міністерство. При цьому передбачалося, що для професій загальнодержавного значення буде передбачена підтримка з державного бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram