ГоловнаСуспільствоЖиття

Зеленський підписав закон про зменшення штрафів за порушення КЗпП

За єдине порушення протягом року буде застосовуватися письмове попередження.

Зеленський підписав закон про зменшення штрафів за порушення КЗпП
Фото: vidomosti-ua.com

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який зменшує штрафи для роботодавців за порушення Кодексу законів про працю.

На сайті парламенту вказано, що законопроєкт про внесення змін до КЗпП (про усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців) №1233 повернено з підписом президента.

Документ вносить зміни в ст. 265 КЗпП. Тепер замість накладання штрафу на роботодавця, який не оформив працівникові трудовий договір, оформив його на неповний робочий час, хоча він працює цілий день, а також виплатив зарплату без обліку єдиного внеску на обов'язкове державне соцстрахування і податків, буде надсилатись письмове попередження.

Якщо цей роботодавець протягом року повторно вчинить порушення, але на нього накладуть штраф у розмірі чотирьох мінімальних зарплат, встановлених законом на момент порушення. Штраф потрібно буде заплатити за кожного співробітника, щодо якого було порушено кодекс.

За відмову виплачувати мінімальну зарплату працівникам, які перебувають на військовій службі, штраф зменшили до суми двох мінімальних зарплат.

За відмову в допуску перевіряючого на предмет дотримання законів про працю штраф складе вісім мінімальних зарплат і в розмірі однієї мінімальної зарплати за повторне порушення протягом року.

Нагадаємо, що зараз в Україні діє Кодекс законів про працю, який прийнятий в 1971 році і який змінювався за останні роки десятки разів. Уряд пропонує замінити його новим законом "Про працю".

Міністр економіки Тимофій Милованов, який є одним з головних лобістів законопроєкту, наполягає, що новий закон покликаний вивести трудові відносини в легальну площину.

Він передбачає перехід на виключно письмову форму фіксації трудових відносин; впровадження семи видів трудових договорів і гнучкого режиму роботи (фріланс, дистанційна робота), введення компенсації в розмірі від 1 до 6 зарплат за звільнення співробітника за бажанням роботодавця.

Однак запропонований законопроєкт викликав мітинги у профспілок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram