ГоловнаСуспільствоЖиття

Глава академії аграрних наук та четверо його колег отримали підозри від НАБУ

Йдеться про незаконне відчуження цінних земель академії.

Глава академії аграрних наук та четверо його колег отримали підозри від НАБУ
Фото: Lb.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили президенту Національної академії аграрних наук України та ще чотирьом співробітникам НААН про підозру у причетності до незаконного відчуження 15 га земель академії.

Про це повідомляється на сайті НАБУ.

Зазначається, що підозри, які підписав генеральний прокурор, були вручені з 24 по 29 січня.

Серед підозрюваних: глава НААН (на момент скоєння злочину - віцепрезидент), директор Інституту садівництва НААН (на час вчинення злочину - перший віцепрезидент академії), перший проректор Національного університету біоресурсів і природокористування (під час вчинення злочину - віцепрезидент НААН ), віцепрезидент - головний учений секретар НААН (на час вчинення злочину - академік-секретар відділення НААН), директор Національного наукового центру Інституту виноградарства і виноробства ім. Таїрова НААН.

Їх дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 15 (замах на злочин).

За даними слідства, протягом 2013-2014 років посадові особи академії ініціювали прийняття ряду рішень, внаслідок яких понад 15 га державних земель незаконно перейшли у приватну власність. Йдеться про 138 ділянок у передмісті Києва (селище Гатне), які мали статус особливо цінної землі і мали використовуватися виключно у дослідницьких цілях.

НАБУ зазначає, що роль підозрюваних у корупційній схемі полягала у тому, що вони як члени президії НААН проголосували за виділення земельних ділянок, а потім оформили окремі ділянки на себе, близьких родичів і пов'язаних осіб.

Фото: nabu.gov.ua

Фото: nabu.gov.ua

Нагадаємо, торік у грудні Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду справу про незаконне заволодіння особливо цінними землями НААН. Обвинуваченими у цьому розслідуванні вже стали дев'ять осіб, у тому числі і один співробітник Служби безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram