ГоловнаСуспільствоЖиття

Апеляційний суд залишив чинним вирок кримському депутату Ганишу

Він стверджує, що єдиний голосував проти "референдуму".

Апеляційний суд залишив чинним вирок кримському депутату Ганишу
Василий Ганыш
Фото: Граты

Київський апеляційний суд залишив без зміни вирок колишньому віцемеру Феодосії і депутату Верховної Ради Криму від Партії регіонів Василю Ганишу.

Про це повідомляють  "Ґрати" із залу суду.

Як повідомляли, 19 листопада 2018 року Дніпровський райсуд Києва визнав Ганиша винним у державній зраді (ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу) і засудив його до 12 років позбавлення волі. Однак під варту його не взяли і до розгляду апеляції залишили під домашнім арештом.

Виступаючи з останнім словом у суді, Ганиш знову заявив про свою невинність.

"Шановний суд. Я запевняю вас, що не скоював державної зради. Так, я вчинив неправильно, коли дав згоду на те, щоб подати документи на реєстрацію кандидатом на вибори. Але це не варте 12 років позбавлення волі. Чотири рази мене переконували взяти участь в обміні ув'язненими, але всі чотири рази я відмовився. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров в одному з інтерв'ю говорив, що я єдиний депутат, який голосував проти «референдуму». Мені дуже шкода, що сотні кримських татар перебувають зараз в ув'язненні. Всі вони повинні бути звільнені, а не бути учасниками обмінів", - сказав Ганиш.

Він також розповів, що в СІЗО зазнав психологічного тиску з боку представників прокуратури. З приводу умов, термінів перебування в ізоляторі і втрати здоров'я він направив у прокуратуру та інші інстанції 213 звернень, а також скаргу проти України в ЄСПЛ, де вона була зареєстрована.

Нагадаємо, Ганиша затримали 28 квітня 2015 року під час виїзду з Криму співробітники СБУ спільно з українською Держприкордонслужбою. Прокуратура АРК звинуватила його в тому, що він сприяв підривній діяльності Росії на території Криму і тим самим скоїв держзраду. Кримський політик назвав звинувачення необґрунтованими, і заявив, що він був єдиним депутатом, який проголосував проти проведення "референдуму" про приєднання Криму до Росії.

Суд у справі Ганиша почався в серпні 2015 року. У лютому 2017 року, коли до винесення вироку залишалося кілька засідань, Вища рада правосуддя відсторонила голову суддівської колегії Олександра Федюка. Було обрано нового головуючого у справі, і суд над Ганишем почався заново.

27 липня 2018 року суд зняв з Ганиша частину звинувачень. Спочатку було три епізоди: голосування за проведення "референдуму", голосування за конституцію Криму та участь у виборах місцевого самоврядування. Суд зняв, погодившись зі стороною захисту, що він дійсно голосував проти референдуму.

З січня 2016 року Ганиш перебуває під домашнім арештом. А в листопаді минулого року його засудили до 12 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram