ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ буде обдзвонювати пасажирів, які прилетіли з Китаю

З 1 січня 2020 року з Китаю в Україну повернулися 3964 особи.

МОЗ буде обдзвонювати пасажирів, які прилетіли з Китаю
Фото: delfi.lt

МОЗ має намір організувати телефонне опитування пасажирів, які прилетіли з Китаю, для моніторингу стану їхнього здоров'я з метою протидії поширенню в Україні китайського коронавірусу. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Коваль, передає "Інтерфакс-Україна".

"Із завтрашнього дня підсилюємо роботу з пасажирами, які прилетіли з Китаю. Глибина дослідження складе два тижні, з урахуванням уточненої інформації про те, що інкубаційний період захворювання становить 10 днів", - сказав він.

За словами Коваля, за даними Держприкордонслужби, з 1 січня 2020 року з Китаю в Україну повернулися 3964 особи.

Заступник міністра зазначив, що громадяни, щодо яких виникне підозра на зараження китайським коронавірусом, можуть потрапити під карантин.

"Ті, у кого підвищується температура, можуть потрапити під карантин. З медичної точки зору карантин не потрібен", - сказав він.

При цьому Коваль підкреслив, що на сьогодні в Україні немає підтверджених випадків цього захворювання.

"Більшість регіонів готові до боротьби із захворюванням. Загальні рекомендації залишаються без змін. Причини боятися інфікування китайським коронавірусів відсутні. Система охорони здоров'я готова", - додав він.

Коваль також додав, що "сімейні лікарі знають, що робити". При цьому громадяни, які не уклали декларації з сімейним лікарем, також зможуть отримати медичну допомогу.

Хто не уклав декларацію сімейним лікарем, не залишиться без медичної допомоги, в медичних установах є терапевти, які можуть її надати. Сімейні лікарі поінформовані, що робити", - сказав він.

Разом з тим, за словами лікаря-епідеміолога Центру громадського здоров'я Оксани Кошапко, в цей час в Україні зареєстровано 13 лабораторно підтверджених летальних випадків від грипу.

Нагадаємо, сьогодні Міністерство закордонних справ і Міністерство охорони здоров'я закликали громадян України за можливості утриматися від поїздок до Китаю і особливо уникати провінції Хубей.

Крім того, авіакомпанія МАУ 30 січня та 3 лютого виконає рейси з китайського міста Саньї для евакуації українських туристів у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Починаючи з 3 лютого Україна тимчасово припиняє пряме авіасполучення з Китаєм.

Актуальну інформацію про кількість інфікованих, загиблих і тих, хто одужав від коронавірусу, а також осередки його поширення можна перевірити самостійно за посиланням. Згідно з сайтом моніторингу, на цей момент у світі 6057 інфікованих, 132 померлих від вірусу, 110 - видужали. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram