ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Лікар на джипі: як Фонд Ріната Ахметова змінює якість сільської медицини Актуально

У другій половині 2019 року, за особистим рішенням відомого благодійника Ріната Ахметова, розпочався проєкт «200 швидких для України». Вперше за 28 років незалежності країни медики отримали таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Фонд Ріната Ахметова передав лікарям 114 «реанімацій на колесах», 22 неонатальних автомобіля та 64 медичних позашляховика на базі Toyota Land Cruiser. Джипи передані на баланс територіальних громад і сільських амбулаторій та обслуговують віддалені населені пункти, села, дістатися до яких можна лише на позашляховиках.

– Я ніколи не бачив подібних спецавтомобілів! Це повноцінна швидка на базі машини високої прохідності. Здатність проїхати там, де загрузне звичайна швидка, це дуже важливо. Але у машини є й інші переваги. Наприклад, вона обладнана дефібрилятором, за допомогою якого наші лікарі зможуть запустити серце пацієнта, якщо воно раптом зупиниться, – розповідає директор Космацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Юрій Костюк, який отримав ключі від спецавтомобіля одним з перших. Лікарі з Космача Івано-Франківської області обслуговують понад 8000 пацієнтів в високогірних селах.

– Часом дуже складно дістатися до людей, тому що в горах в основному ґрунтові дороги і дощ або сніг їх швидко розмиває, через що дістатися за викликом було просто нереально – не було у нас техніки для цього. Тепер ми добираємося до пацієнтів у будь-яку погоду!

Лікар Кам'янської сільської лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Едуард Чугай згоден з колегою. За його словами, проєкт «200 швидких для України» не тільки змінив якість надання допомоги, але і дозволив лікарям відчувати себе людьми.

– Я звичайний лікар первинної ланки, пропрацював в селі 24 роки. Коли ми почали виізджати на виклики на новій машині, я чи не вперше себе відчув людиною. Лікар на джипі? Не міг навіть в самих солодких снах мріяти про це! – каже Едуард Чугай. Сьогодні він з колегами обслуговує на суперсучасному джипі пацієнтів в чотирьох населених пунктах Луганської області: Кам'янці, Степовому, Ганусівці та Пантюхині. У перспективі географія роботи буде розширена.

– Сучасна медицина європейського рівня тепер доступна не лише жителям мегаполісів. Проєкт «200 швидких для України» змінив якість надання екстреної та первинної медико-санітарної допомоги по всій країні. Тепер лікарі в усіх областях, у найвіддаленіших населених пунктах зможуть приїжджати до пацієнтів швидше, а допомагати – ефективніше, – зазначила директорка департаменту комунікацій Фонду Ріната Ахметова Оксана Збітнєва.

П’ять фактів про швидкі-позашляховики

• У салоні встановлено компактний універсальний дефібрилятор «Mediana» з клавіатурою на кирилиці і голосовими підказками.

• Машина оснащена спеціальними каталками італійського виробництва.

• У салоні встановлено перегородку, завдяки якій пацієнт перебуває ніби в окремому приміщенні.

• Унікальна висувна система для крапельниць, що практично не забирає місця.

• Є спеціальне крісло, щоб переміщати пацієнта сходами.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram