ГоловнаСуспільствоЖиття

Коштом держави в Україні виготовлять пам'ятник Каденюку, - Зеленський

Проєкт меморіалу вже існує.

Коштом держави в Україні виготовлять пам'ятник Каденюку, - Зеленський
Фото: Владислав Мусиенко

Будівництво меморіалу першому астронавту незалежної України Леонідові Каденюку буде оплачено з коштів держбюджету. Про це у фейсбуці повідомив президент України Володимир Зеленський.

"На прощанні з ним у 2018 році були політики найвищого рівня, і за весь цей час держава не змогла вирішити питання вшанування пам'яті великого українця. Нам повинно бути за це соромно", - зазначив Зеленський.

Він додав, що знає про те, що проєкт меморіалу існує. "Фінансування держава бере на себе, про що ми домовилися з урядом", - заявив Зеленський.

Нагадаємо, Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в родині сільських учителів. У 1995 році був відібраний у групу космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження. У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському МТКК "Колумбія" місії STS-87. Усього він провів у космосі 15 діб, 16 годин і 34 хвилини.

На сьогодні Каденюк - перший і єдиний космонавт України, що здійснив політ у космос.

Каденюк помер у віці 67 років 31 січня 2018 від серцевого нападу під час ранкової пробіжки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram