ГоловнаСуспільствоЖиття

Міненерго закликало ВР прискоритися з прийняттям закону про заборону пластикових пакетів

Законопроєкт досі перебуває на розгляді в комітеті, його прийняли в першому читанні.

Міненерго закликало ВР прискоритися з прийняттям закону про заборону пластикових пакетів

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель звернувся до депутатів комітету ВР з екологічної політики з проханням прийняти у другому читанні законопроєкт № 2051-1, який пропонує заборонити обіг одноразових пластикових пакетів. Про це повідомляє пресцентр Міненерго.

"Обмеження обігу пластикових пакетів є першою стадією ієрархії поводження з відходами, адже це запобігатиме їх утворенню. Отже, законопроєкт пропонує усунення не наслідків, а причини утворення проблеми", - зазначив Оржель у листі депутатам.

Оржель також вважає, що ВР попереднього скликання не змогла провести реформи у сфері поводження з відходами через відсутність політичної волі.

Ще з 12 листопада 2019 року, після прийняття парламентом за основу законопроєкту про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, він перебуває на розгляді в комітеті. При цьому Міненерго підкреслювало, що заборонити обіг пластикових пакетів в Україні потрібно вже з 2021 року. Для цього слід якомога швидше проголосувати за відповідний законопроєкт у Раді.

Нагадаємо, згідно з проєктом закону № 2051-1, пропонується заборонити пластикові пакети з 1 січня 2022 року.

Законопроєкт пропонує заборонити продаж пластикових пакетів в об'єктах роздрібної торгівлі та об'єктах ресторанного господарства товщиною до 50 мкм з 1 січня 2022 року. Обмеження не будуть поширюватися на біорозкладні пакети, надлегкі пакети шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок).

Крім того, обмеження не будуть поширюватися на пакети, які використовуються для упаковки і (або) транспортування свіжої риби і м'яса, а також сипких продуктів, льоду, які використовуються як первинна упаковка в об'єктах роздрібної торгівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram