ГоловнаСуспільствоПодії

У Дніпрі викрили приватних детективів на прослуховуванні чужих смартфонів

Стеження за кожним "клієнтом" було оцінено в $3 тисячі.

У Дніпрі СБУ викрила приватних детективів, які негласно прослуховували користувачів смартфонів. Про це повідомив пресцентр СБУ.

"Оперативники спецслужби встановили, що зловмисники надавали "послуги" сканування електронного листування в месенджерах, а також здійснювали збір інформації з обмеженим доступом про фізичних і юридичних осіб", - сказано в повідомленні.

Детективи встановили спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяло негласно отримувати інформацію зі смартфона одного з об'єктів "спостереження".

За експертними оцінками, шпигунське обладнання дозволяє записувати і прослуховувати телефонні розмови, отримувати несанкціонований доступ до інформації, що зберігається і опрацьовується в терміналі мобільного зв'язку, а також контролювати електронне листування в популярних месенджерах.

"Стеження за кожним "клієнтом" було оцінено в $3 тис.", - зазначили у відомстві.

Фото: ssu.gov.ua
Фото: ssu.gov.ua

Протягом обшуків в офісах зловмисників і за місцем проживання фігурантів правоохоронці виявили та вилучили носії інформації з деталізованими даними телефонних з'єднань абонентів стільникового зв'язку, відомостями, що містять банківську таємницю, персональні дані об'єктів "спостереження", які підлягають захисту.

Зараз встановлюються посадові особи банківських установ і правоохоронних органів, які сприяли незаконному отриманню відомостей про "клієнтів", а також замовники протиправних послуг.

Розпочато кримінальне провадження за ст.359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Після проведення низки експертиз буде прийнято рішення про оголошення зловмисникам про підозру і обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, СБУ відкрила кримінальне провадження через прослуховування в кабінеті прем'єр-міністра Олексія Гончарука під час наради з представниками НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram