ГоловнаСуспільствоПодії

У Маріуполі в трудовому рабстві утримували близько 30 осіб

Постраждалих набирали за оголошенням в інтернеті, обіцяючи позбавити наркотичної або алкогольної залежності.

Правоохоронці Донецької області звільнили в Маріуполі з трудового рабства групу осіб, які потрапили туди за оголошеннями з обіцянками позбавити наркотичної або алкогольної залежності. Про це повідомив пресцентр обласної Нацполіції.

Фото: dn.npu.gov.ua
Фото: dn.npu.gov.ua

"Встановлено групу зловмисників, які займалися трудовою експлуатацією громадян вразливих категорій: наркозалежних, бездомних тощо. Близько 30 чоловіків і жінок утримували в будинку під назвою "Храм", здійснювали на них психологічний і фізичний вплив, примушували до важкої праці", - сказано в повідомленні.

Фото: dn.npu.gov.ua

Перебування потерпілого у фальшивому "реабілітаційному центрі" коштувало родичам 2 тис. гривень на місяць. За один робочий день за кожного працівника зловмисники отримували до 400 грн", - ідеться в повідомленні.

Фото: dn.npu.gov.ua

Зловмисники діяли під прикриттям благодійного фонду і релігійної спільноти. Крім лідера, до складу угруповання входили керівники "Храмів", які забезпечували діяльність закладу, вербувальники, особи, які постійно стежили за утримуваними, і охоронці.

"Працівників" набирали за оголошенням в інтернеті, обіцяючи позбавити наркотичної або алкогольної залежності. Деяких кандидатів вербували на вулицях, користуючись їхнім важким становищем. Постраждалих вивозили на будівельні об'єкти в різні міста Донецької та Дніпропетровської області, де вони виконували важку роботу. За відмову працювати їх карали методами фізичного впливу.

"Фігуранти називали цей процес "трудотерапія". Курс лікування тривав від двох місяців до року. Оплата за працю, а також за перебування осіб у "реабілітаційному центрі" йшла на рахунок ватажка злочинної групи.. Самі робітники отримували лише спальне місце і мінімальне харчування", - сказано в повідомленні Нацполіції.

Фото: dn.npu.gov.ua
Фото: dn.npu.gov.ua

Поліцейські припинили діяльність одного з центрів, розташованого в Маріуполі. Також встановлено осіб, яких утримували там раніше. Крім того, поліцейські виявили в "реабілітаційному центрі" раніше судимого 25-річного чоловіка, який більш ніж рік переховувався від поліції, його підозрюють у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 186 Кримінального кодексу України (грабіж).

Фото: dn.npu.gov.ua

Лідеру злочинної групи і його спільникам (усі вони жителі Маріуполя віком 31-37 років) інкримінують ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми) і ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) КК. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 10 жовтня поліцейські Дніпропетровської і Одеської області затримали членів угруповання, які з 2018 року завербували в трудове рабство близько 30 осіб. Угруповання вибирало людей, які перебувають у скрутному матеріальному становищі. Їм обіцяли високу зарплату, соціальний пакет і комфортні умови праці в Одеській області.

Замість цього зловмисники змушували людей важко працювати на сільськогосподарських угіддях по 12-13 годин. За будь-яку помилку людей жорстоко карали - били або позбавляли їжі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram