ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Комісія знайшла 33 невідповідності в роботі директорки Національного інституту раку

Зокрема, залишки деяких препаратів із закінченим терміном придатності і відсутність листів у МОЗ про їх перерозподіл.

Комісія знайшла 33 невідповідності в роботі директорки Національного інституту раку
Фото: theinsider.ua

Комісія Міністерства охорони здоров'я знайшла 33 невідповідності в роботі директорки Національного інституту раку Олени Колеснік. Це засвідчує документ про результати перевірки, який є в розпорядженні редакції LB.ua.

Метою комісії було перевірити дотримання умов контракту директоркою Національного інституту раку (НІР) Оленою Колеснік у період діяльності з 1 січня 2017 року по 1 листопада 2019 року. Нагадаємо, комісійна перевірка відбувалася на підставі доручення заступника міністра Андрія Семиволоса 6 листопада, директорку на цей час відсторонили від виконання обов'язків.

З документа випливає, що комісія працювала протягом місяця - з 11 листопада по 13 грудня - і зробила докладні висновки на 66 аркушах.

Резюмуючи, члени комісії зробили 33 висновки про невідповідності, серед яких, зокрема, порушення під час фінансових операцій, відсутність обґрунтувань під час замовлення низки товарів і послуг, неефективне формування бюджетних запитів при розрахунках потреби в ліках і медичних виробах, неефективне витрачання державних коштів, наявність залишків деяких препаратів із закінченим терміном придатності і відсутність листів у Міністерство охорони здоров'я про їх перерозподіл, формальна функція Медичної ради при НІР, відсутність затвердженого порядку надходження і використання коштів від отриманих благодійних внесків, грантів і дарунків, перевищення повноважень під час призначення членів внутрішніх комісій при НІР, відсутність договорів на оренду, що свідчить про заподіяння збитків Інституту, виявлення недостачі під час проведення інвентаризації на суму близько 23 тисячі гривень. Також немає положення і порядку преміювання співробітників НІР, знайдено порушення, пов'язані з переглядом тарифів, внаслідок чого бюджет НІР недоотримав надходження, і інші порушення.

Документ також містить 26 рекомендацій, що необхідно зробити НІР, щоб усунути порушення.

Директорка, на думку членів комісії, повинна надати пояснення стосовно перелічених порушень, але при цьому комісія пропонує розглянути питання про притягнення директорки до дисциплінарної відповідальності. Також комісія пропонує "вирішити питання про порядок відшкодування недостачі, заподіяної установі". Як саме - в документі не уточнено.

LB.ua вдалося додзвонитися до Олени Колеснік. Вона повідомила, що не хотіла б коментувати самі порушення, допоки Міністерство охорони здоров'я не надішле відповідь на її пояснення, які вона відправила в міністерство після того, як отримала висновки комісії.

"Я очікую відповіді з міністерства на 120 сторінок моїх заперечень. Там дуже багато неузгодженостей. І вони не питали багатьох документів. Я дала заперечення, і думаю, буде взаєморозуміння. По факту - жодних корупційних моментів немає. Проблема в тому, що після попередньої комісійної перевірки ми щось виправили, і ось знову це спливає вже в новій", - сказала Олена Колеснік. Вона додала, що частину документів запитувала КРУ для своєї перевірки, і ті самі документи запитувала нова комісія під час перевірки.

Нагадаємо, також у НІР відбулася ревізійна перевірка КРУ. Вона була розпочата 2 вересня 2019 року, але припинена 3 вересня, відновлена 15 жовтня і закінчена 22 листопада 2019 року. Частково обидві перевірки проходили в один час, у листопаді.

Також нагадаємо, нова комісійна перевірка розпочала роботу в рамках проведення реструктуризації інституту і надання йому автономізації.

Нагадаємо, що на цей момент триває розслідування в рамках двох кримінальних справ про закупівлі НІР через систему ProZorro. 25 жовтня МОЗ оголосило результати аудиту в Інституті, протягом якого виявили численні порушення, і передало результати правоохоронцям.

Докладно про ситуацію в Національному інституті раку читайте в нашому матеріалі Розтрата, тендер і хабар. Що відбувається в Інституті раку, а також Інститут раку. Пошуки винного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram