ГоловнаСуспільствоЖиття

Звільнені з російських колоній у справі "Хізб ут-Тахрір" Прімов і Ваітов повернулися до Криму

Вони будуть обмежені в правах протягом восьми років.

Рустем Ваітов
Фото: facebook.com/lutfiye.zudiyeva
Рустем Ваітов
Кримські татари Юрій (Нурі) Прімов і Рустем Ваітов, які відбули п'ятирічний термін у російських колоніях, повернулися на півострів. Про це повідомила активістка Лутфіє Зудієва на своїй сторінці у Facebook.

Перед вильотом додому колишні політв'язні у справі "Хізб ут-Тахрір" записали відеоролик, в якому поділилися подробицями відбування покарання за "участь у терористичній організації".

"Про те, що народ нас чекає давно, було ясно з листів, які нам надсилали. Мало не в кожному листі було сказано, що за нас моляться", - сказав Ваітов.

Примов також повідомив, що він та інші засуджені отримували багато листів з різних країн.

"Було зрозуміло з листівок, листи від матерів, сестер, дружин були особливо дорогі і зворушливі слова. Було зрозуміло, що рідні теж переживають", - повідомив Прімов.

Юрій Прімов
Фото: facebook.com/lutfiye.zudiyeva
Юрій Прімов

Раніше уповноважена з прав людини Людмила Денісова повідомила, що звільнені після п'ятирічного ув'язнення у колонії фігуранти справи "Хізб ут-Тахрір" Рустем Ваітов і Нурі Прімов ще вісім років будуть обмежені у правах і свободах

Рустему Ваітову не можна брати участь у масових та інших заходах, заборонено виїжджати за межі Сімферопольського району, перебувати за межами свого будинку в період з 22:00 до 6:00. А Нурі Прімову заборонено залишати територію Криму без відповідного дозволу управління так званого МВС Росії по Криму.

Нагадаємо, що Рустем Ваітов, Руслан Зейтуллаєв, Юрій Прімов, Ферат Сайфуллаєв були незаконно затримані у с. Орлине під Севастополем у січні і квітні 2015 року. Зейтуллаєву інкримінували організацію діяльності терористичної організації, іншим - участь у ній.

Після півтора року судів у вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний суд Ростова-на-Дону засудив Прімова, Ваітова, Сайфуллаєва до п'яти років у колонії загального режиму, Зейтуллаєву дали сім років, але потім переглянули вирок і засудили до 15 років колонії суворого режиму.

На думку російського правозахисного медіапроєкту "ОВД-инфо", членів осередків релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", яка у 2003 році була визнана у Росії терористичною, засуджують лише за те, що вони зустрічаються і читають релігійну літературу. Після окупації Криму почалися масові затримання кримських татар, які належать до цієї релігійної організації.

22 січня завершився термін вироку для двох з чотирьох засуджених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram