ГоловнаСуспільствоЖиття

Малюська запропонував зробити музей у Лук'янівському СІЗО

"СІЗО - це історична будівля, ми не можемо її просто продати".

Малюська запропонував зробити музей у Лук'янівському СІЗО
Фото: Макс Требухов

Міністр юстиції Денис Малюська пропонує знести Лук'янівський СІЗО в Києві, а частину старих корпусів зберегти як музей.

Про це він розповів в ефірі ObozTV, ділячись планами створення в Україні мережі сучасних в'язниць.

"Лук'янівське СІЗО неоднорідне. Там є старі будівлі, які за своїм призначенням зводилися ще в 19 столітті. Там санітарні й інженерні умови особливо не продумувалися. Їх краще віддати під музей, тому що там утримували Грушевського, Винниченка, Петлюру. Краще музей робити, але ніяк не сучасну в'язницю", - пояснив міністр.

"А є й будівлі, в яких досить хороші, сучасні адекватні умови. Є окреме приміщення для перебування жінок, окремо для неповнолітніх, окремо є будівля для спільного утримання. Там теж камер небагато, але умови досить сучасні. А є старі будівлі 19 століття. Там грибок, там надмірна кількість людей. Ми це підкоригуємо протягом року, виведемо на стандартний рівень, більш-менш адекватний", - додав міністр.

При цьому Малюська уточнив, що "глобальний стратегічний план" - частину людей з Лук'янівського СІЗО перевести за межі міста, землю продати, а одну-дві будівлі залишити під музей.

"Напевно, це було б найоптимальніше, але це плани наступних двох-трьох років. СІЗО - це історична будівля, ми не можемо просто продати її. Її ціна буде меншою, тому що там не можна побудувати офісно-житлові приміщення", - додав він.

Нагадаємо, раніше Малюська заявив, що Мін'юст планує почати розпродаж в'язниць з надходженням частини отриманого доходу не в загальний бюджет держави, а безпосередньо в міністерство.

У грудні 2016-го Міністерство юстиції повідомляло, що віддасть у приватні руки будівлю Лук'янівського слідчого ізолятора в Києві та Львівського СІЗО. Натомість майбутні власники цих будівель повинні побудувати нові слідчі ізолятори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram