ГоловнаПраво

На Хмельниччині підліток через суд позбавив своїх батька та матір батьківських прав

Свій позов юнак пояснив тим, що від народження живе з бабусею і дідусем, а батьки про нього ніколи не дбали.

На Хмельниччині підліток через суд позбавив своїх батька та матір батьківських прав
Фото: runews.su

Полонський районний суд у Хмельницькій області задовольнив позов 15-річного хлопця, позбавивши його батька і матір батьківських прав, а також стягнув з них аліменти на його утримання.

Про це повідомляється на сайті суду.

"Стягнути аліменти на утримання сина з кожного в розмірі по 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення нею повноліття", - йдеться в повідомленні.

Свій позов юнак пояснив тим, що від народження живе з бабусею і дідусем, а батьки про нього ніколи не дбали, ведуть аморальний спосіб життя, зловживають алкоголем і своєю поведінкою його дискредитують. Позивач вважає, що такі дії відповідачів "свідчать про ухилення їх від виконання своїх батьківських обов'язків, тому є всі підстави для позбавлення їх батьківських прав, і що таке позбавлення буде відповідати його інтересам як дитини".

На суді просила позбавити батьківських прав свого сина і невістку і бабуся, з якою живе онук. Жінка підтвердила, що ті пиячать, від догляду за хлопчиком і від його виховання самоусунулися, а онук соромиться своїх батьків.

Відповідачі не заперечували проти позбавлення їх батьківських прав.

Відповідно до пунктів 2, 3 ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані дбати про здоров'я дитини, її фізичний, духовний і моральний розвиток, а також забезпечити отримання дитиною повної середньої освіти. Згідно з пунктом 2 ч.1 ст. 164 Сімейного кодексу, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов'язків із виховання дитини.

Стаття 165 Сімейного кодексу України встановлює право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав дитини, яка досягла чотирнадцяти років.

Нагадаємо, у травні минулого року Верховний суд постановив стягнути аліменти на повнолітню дитину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram