ГоловнаСуспільствоЖиття

​Представник Ірану прибув до Києва обговорити умови передачі самописців і компенсації за збитий літак МАУ

Зеленський запевнив, що Україна має необхідні технічні можливості і фахівців для розшифрування "чорних скриньок".

​Представник Ірану прибув до Києва обговорити умови передачі самописців і компенсації за збитий літак МАУ
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський провів зустріч зі спеціальним представником президента Ірану Мохаммадом Есламі, який прибув до Києва для обговорення деталей розслідування катастрофи літака "Міжнародних Авіаліній України", яка сталася 8 січня в Тегерані.

Про це повідомляється на сайті президента.

Зеленський констатував, що в питанні з'ясування обставин трагедії іранська сторона дотримувалася більшості домовленостей. "Все, про що ми говорили з президентом Ірану, переважно було виконано", - сказав він.

Президент обговорив зі спецпредставником Ірану питання передачі Україні бортових самописців літака. Він наголосив, що Україна має необхідні технічні можливості і досвідчених фахівців для належного виконання цієї роботи.

Також в Україну прибудуть представники Ірану, які ознайомляться з технічними можливостями нашої країни для розшифрування "чорних скриньок". Сторони погодилися, що всі залишки літака, які збереглися після катастрофи, слід повернути в Україну.

Також порушували питання компенсації близьким і рідним загиблих в авіакатастрофі і створення спільної слідчої групи.

"Ми вже ніколи не зможемо повернути батьків, дітей, рідних їхнім родинам. Єдине, що ми можемо їм дати, - це справедливість. А справедливість полягає в істині. Я обіцяв рідним і близьким загиблих, я обіцяв народу України, що істина буде встановлена. Ми повинні знати, що сталося", - наголосив Зеленський.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із 7 країн. Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за аварію авіалайнера взяв Корпус вартових Ісламської революції.

Іран повинен був відправити в Україну "чорні скриньки" до 15 січня включно, проте за заявами заступника генпрокурора Віктора Трепака, Іран не передав їх. Без бортових самописців встановити всі причини трагедії літака МАУ буде неможливо.

17 січня стало відомо, що доступ до бортових самописців "на місці" отримає спільна група експертів з Канади, України та Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram