ГоловнаСуспільствоЖиття

Забудовник метро на Виноградар відмивав відсотки з мільярдного бюджету

Чиновники отримали 95% авансу на будівництво і частину цієї суми поклали на депозит у банк.

Забудовник метро на Виноградар відмивав відсотки з мільярдного бюджету
Фото: КП "Київський метрополітен"

Чиновники компанії "Київметробуд", яка є головним підрядником будівництва метро на Виноградар, відмивали відсотки з понад мільярда виділеного бюджету на будівництво Сирецько-Печерської лінії метрополітену. Про це сказано в розслідуванні журналістів "Наші гроші".

Завдяки постанові Кабміну Володимира Гройсмана від 18 грудня 2018 року "Київметробуд" отримав 95% авансу на будівництво лінії метро відповідно до договору на суму 5,98 млрд грн на термін не більш ніж 24 місяці.

Таке рішення було пролобійовано невстановленими особами завдяки "корупційним зв'язкам у Кабміні", хоча спочатку забудовник повинен був отримати 30% від вартості на тримісячний термін.

Відзначено, що з 16 січня по 25 березня 2019 року на рахунок "Київметробуд" було переказано 2,5 млрд гривень. У травні 2019 року чиновники "Київметробуду" розмістили понад мільярд виділених державних коштів на депозитному рахунку в "Укргазбанку" з метою отримання прибутку з відсотків.

"Фактично бюджетні кошти було використано не на цілі, визначені договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг, з порушенням положення постанови КМУ №117 від 23.04.2004 р. Надалі отримані доходи у вигляді відсотків від депозитних договорів "Київметробуд" переказав на рахунки ТОВ "Профі-факторинг". А останнє, своєю чергою, переказало ці гроші на рахунки ТОВ "Деорбуд", ТОВ "ФК "Фактор-Сервіс", ТОВ "Рул", ТОВ "Авен-Езер" і ТОВ "Фактор Стандарт"", - сказано в розслідуванні.

Нагадаємо, 17 січня суд арештував рахунки "Київметробуду" у справі розтрати під час будівництва метро на Виноградар. За один день до цього в "Київметробуді" повідомили, що терміни завершення робіт щодо будівництва метро на Виноградар відкладаються на рік. Головний інженер будівництва метро на Виноградар Євген Шатайкін заявляв, що підприємство катастрофічно відстає від графіка.

18 грудня повідомляли, що акціонери цієї компанії вирішили достроково припинити повноваження наглядової ради компанії і обрати новий склад через низькі темпи будівництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram