ГоловнаСуспільствоОсвіта

Школярі зможуть підтягувати знання на безкоштовних додаткових заняттях, - Міносвіти

Ще необхідно все прорахувати і визначитися з правильним форматом таких занять.

Школярі зможуть підтягувати знання на безкоштовних додаткових заняттях, - Міносвіти
Фото: прес-служба Міністерства освіти та науки України

У школярів з'явиться можливість підтягувати свої знання з тих чи інших предметів на індивідуальних заняттях у школі за державний кошт. Таке нововведення анонсувала міністерка освіти і науки України Ганна Новосад, передає "Інтерфакс-Україна".

"Закон, який минулого тижня прийняв парламент, надає таку можливість. Це те, що ми дописали за результатами PISA: дозволяється мати індивідуальні заняття, якщо є певна потреба поліпшити знання з того чи іншого предмета. Тобто фактично ми даємо право на якесь "узаконене репетиторство" в публічних школах, яке буде оплачуватися за державні кошти", - сказала Новосад.

Що стосується формату і підходу до допуску до цих занять, то міністерка зазначила, що ще необхідно все прорахувати.

"Безперечно, в першу чергу йдеться про ресурси, і нам потрібно це буде якимось чином обмежити та встановити певний допуск до такої можливості. Цим повинні користуватися ті, хто має успішність нижчу за середній рівень з того чи іншого предмета. Наша мета - дати всім можливість мати знання на рівні, який повинен забезпечуватися державою", - додала Новосад.

На запитання, чи не передбачає такий підхід ризики, що вчителі спекулюватимуть цими заняттями, аби отримувати собі додатковий дохід, міністерка зазначила, що завжди на будь-яку новацію знайдеться хтось, хто буде її використовувати на свою користь, проте законодавством неможливо врегулювати всі потенційні підступи недоброзичливців.

"Ми повинні довіряти вчителям і вірити, що школа ставить перед собою завдання надати всім хороші знання. Але я думаю, що в нормативці ми знайдемо, як усе це обмежити. До того ж має бути розуміння, якщо у вчителя весь клас різко починає гірше вчитися, і після уроків, передбачених планом, усі йдуть на позакласні уроки, то це буде певним дзвіночком для директора, що щось тут не так", - сказала Новосад.

Нагадаємо, раніше Ганна Новосад повідомляла, що допуск у школу невакцинованих дітей буде особистою відповідальністю директора навчального закладу. Такі рішення спільно напрацьовують МОЗ і Міносвіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram