ГоловнаСуспільствоВійна

Станично-Луганська РДА може опинитися в "сірій зоні" після нового розведення, - глава "Схід SOS"

"Станиця готується до подальшого, другого етапу розведення".

Станично-Луганська РДА може опинитися в "сірій зоні" після нового розведення, - глава "Схід SOS"
Фото: facebook/Людмила Денісова

Станично-Луганська райдержадміністрація та інші державні органи можуть опинитися в демілітаризованій зоні після наступного розведення сил і засобів на Донбасі.

Про це в ефірі "Громадського радіо" сказав виконавчий директор благодійного фонду "Схід SOS" Костянтин Реуцький.

Ця організація недавно провела моніторинг у населених пунктах, які вже потрапили під розведення і які можуть потрапити під наступне розведення (зокрема в Трьохізбенці, Верхньоторецькому, Пісках, Авдіївці й низці інших місць).

"Офіційних заяв з цього приводу ще не було, українська влада говорить, що консультації щодо цих локацій ще тривають у рамках тристоронньої контактної групи. Але ми знаємо, що місцевим адміністраціям ряду населених пунктів у цих локаціях уже надійшли вказівки готуватися до розведення сил", - сказав Реуцький.

За його словами, проведений моніторинг зафіксував велику нестачу поліцейських у нейтральних зонах.

"Поліції в зонах розведення майже немає. У Станиці Луганській, і за нашими власними спостереженням, і з коментарів жителів вулиць, які потрапили в демілітаризовану зону, і з коментарів самих поліцейських, ми можемо зробити висновок, що ці вулиці не патрулюються. У поліцейських немає сил і коштів реагувати на збройні провокації", - сказав Реуцький. 

"Станиця готується до подальшого, другого етапу розведення. Зараз обговорюється розведення в районі другого залізничного моста. Незабаром очікується, що більшість населеного пункту стане демілітаризованою зоною, зокрема територія, на якій розміщена райдержадміністрація та всі державні й муніципальні структури. Співробітники цих структур відчувають певну тривогу", - сказав Реуцький.

Ще однією ймовірною точкою розведення, за його словами, може бути Трьохізбенка.

"У Трьохізбенці раз на тиждень чергують двоє поліцейських. Це не тільки Трьохізбенка, а п'ять сіл, і територія адміністрації, що охоплює понад 50 км досить складної території. Коли відбудеться розведення в Трьохізбенці, їм обіцяють аж 20 співробітників поліції. У деякі місця на цих 50 км навіть військові без особливого бажання заходять", - наголосив Реуцький.

Нагадаємо, що 2019 року на Донбасі відбулося розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - Петровського, Золотого і Станиці Луганської.

Це сталося в рамках угоди Тристоронньої контактної групи від 2016 року, яка передбачає розведення сил на кілометр углиб і вшир.

У грудні 2019 року на саміті "нормандської четвірки" президент Володимир Зеленський погодився продовжити розведення. Нові точки мають визначити на перемовах у Мінську.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram