ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ: Росія щорічно фінансує "ЛНР" на 30 млрд рублів

Кошти надходять через банк Південної Осетії.

СБУ: Росія щорічно фінансує "ЛНР" на 30 млрд рублів
Фото: hyser.com.ua

Служба безпеки України розкрила механізм фінансування Росією місцевої "влади" у так званій "ЛНР". Про це повідомляється на сайті відомства у суботу.

"Оперативники і слідчі спецслужби встановили, щоб уникнути санкцій щодо банківського сектору, РФ створила на власній території і в тимчасово окупованих районах Донбасу спеціальні фінансові установи. З 2014 року, після введення в "ЛНР" території рублевої зони, за їх допомогою Росія ввела механізм фінансування апарату окупаційних органів влади", - йдеться в повідомленні.

СБУ встановила, що для приховування прямої фінансової підтримки фейкових установ в ОРЛО Росія залучила банк Південної Осетії, через який кошти з Росії потрапляють у так званий "державний банк ЛНР". Після цього кошти розподіляються "Міністерством фінансів ЛНР" між окупаційною владою і силовим блоком.

За даними спецслужби, щорічний обсяг фінансування Росією "ЛНР" перевищує 30 млрд російських рублів, що становить більш ніж дві третини від загальних потреб її "бюджету".

Головну роль у системі фінансування псевдореспубліки та її незаконних збройних формувань відіграють так звані "міністр фінансів" і директор "держбанку ЛНР".

"Зазначені особи обіймають керівні посади в окупаційній адміністрації ще з 2014 року. Вони підтримують постійні контакти з кураторами від урядових структур РФ, систематично виїжджають до Москви для узгодження питань виділення "асигнувань" на функціонування так званої "ЛНР" і розподілу коштів", - розповіли в СБУ.

Наразі псевдочиновникам оголошено про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу (ч.3 ст. 110-2 КК). Вони оголошені в розшук.

Найближчим часом обвинувальні акти щодо правопорушників будуть скеровані до суду для заочного засудження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram