ГоловнаСуспільствоЖиття

Костенко на нараді в Кабміні ознайомила представників будіндустрії зі змінами в ДАБІ

Захід проходив за участю прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Костенко на нараді в Кабміні ознайомила представників будіндустрії зі змінами в ДАБІ
Фото: espreso.tv

Представники Кабінету Міністрів, Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) і найбільших будівельних компаній обговорили подальший розвиток будівельної галузі.

У Клубі Кабінету Міністрів 17 січня під головуванням прем'єр-міністра України Олексія Гончарука відбулася нарада з питань розвитку будівельної галузі та детінізації ринку праці в будівництві, йдеться в пресслужбі ДАБІ

У ній взяли участь в.о. голови ДАБІ Олена Костенко, міністр цифрової трансформації Михайло Федорів, народний депутат від "Слуги народу", голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, представник Кабміну у Верховній Раді Олена Шуляк та представники Конфедерації будівельників України.

Під час наради керівник ДАБІ Олена Костенко заявила, що готова брати на себе повну відповідальність за реформи і зміни в інспекції. Серед перших кроків у цьому напрямку вона назвала створення Комісії з розгляду питань, пов'язаних з реалізацією повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції України з дозвільних процедур і перегляду повноважень головних інспекторів.

"У нас відбувалося що? Інспектор отримує документи, самостійно їх переглядає, самостійно дає команду, коли вносити до Реєстру, який є непідконтрольний поки, і самостійно підписує дозвіл або відмову ... А я б дуже хотіла, щоб документи подавали не безпосередньо в ДАБІ , а подавалися виключно через ЦНАП", - пояснила вона.

У той же час забудовники акцентували увагу на тому, що співпрацювати з ДАБІ в тому вигляді, в якому вона існувала досі, дуже складно. Багато скарг надійшло з приводу корумпованості структурних підрозділів відомства і запобігання отримати дозвільні документи і сертифікати інспекції для здійснення будівництва.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук підсумував, що уряд зробить все для стимулювання галузі, а саме: дерегуляцію, відкритість і наповненість кадастрів, державні програми для збільшення попиту на житло (для ветеранів, ВПЛ, молоді, дітей-сиріт), доступну іпотеку 11- 12%, яку очікують в цьому році.

За словами прем'єра, сучасна архітектурно-будівельна галузь з прозорими процедурами, сучасними підходами до будівництва, а також високим рівнем безпеки і білим ринком праці - абсолютно досяжна мета.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 24 грудня призначив Олену Костенко першим заступником голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України, а 27 грудня на Костенко було покладено виконання обов'язків голови ДАБІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram