ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму обвинувачений правозахисник Машаріпов заявив про тортури ФСБ

Підконтрольний Росії Ялтинський міськсуд почав повторний розгляд справи.

У Криму обвинувачений правозахисник Машаріпов заявив про тортури ФСБ
Юнус Машарипов
Фото: Крымская солидарность

Кримський правозахисник Юнус Машаріпов, обвинувачений ФСБ Росії в незаконному виготовленні і зберіганні вибухових речовин, на засіданні підконтрольного Росії Ялтинського міського суду 16 січня заявив про застосування до нього тортур.

Про це повідомив адвокат Юнуса Машаріпова Олексій Ладін, передає Крим.Реалії.

За словами адвоката, під час судового засідання, яке проходило в закритому режимі, був допитаний Машаріпов, а також двоє оперативників ФСБ, які брали участь у слідчих діях.

"Юнус розповів про тортури, які застосовували до нього. Він сказав, що співробітники ФСБ катували його струмом, відкритим вогнем, знущаючись над ним, вибиваючи свідчення. Потім вони взяли генетичний матеріал, ніяк не оформивши це процесуально. І потім генетичний матеріал опинився на вибухівці", - розповів Олексій Ладін.

Також адвокат відзначив суперечності в протоколі огляду місця злочину.

"Люди йдуть оглядати схованку з вибухівкою, тобто повинні бути присутніми заходи безпеки, вибухотехнік. А вони пішли разом з представниками громадськості, розкрили гараж, дістали там всі детонатори, вибухівку. Відчиняли гараж кувалдою, тобто знаючи, що там нібито є вибухівка, яка може вибухнути, кувалдою відчиняли двері гаража. За словами Юнуса, фахівець-вибухотехнік був, але він стояв і знімав все на камеру", - зазначив адвокат.

Підконтрольний Росії Ялтинський міський суд 16 грудня 2019 року почав повторний розгляд по суті кримінальної справи щодо правозахисника Юнуса Машаріпова, обвинуваченого російською ФСБ в незаконному виготовленні і зберіганні вибухових речовин.

Машаріпова затримали і заарештували у вересні 2017 року. За словами правозахисника, співробітники ФСБ Росії били його і катували струмом, тому йому довелося обмовити себе. Він розповідав, що з 2014 року займався правозахисною діяльністю, "повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, пенсіонерів".

Раніше провладний кримський телеканал "Крим 24" оприлюднив відео допиту ФСБ правозахисника. Під час допиту Машаріпов повідомив, що "збирав інформацію про соціально-політичну ситуацію в Ялті, розкидав шприци по пляжах для зриву туристичного сезону, здійснив підпал лісу і поширював антиросійські листівки". Як йдеться на відео, Машаріпов робив це "з ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу, а курирували його співробітники Служби безпеки України".

Глава Меджлісу Рефат Чубаров у коментарі Крим.Реалії спростував цю інформацію.

Підконтрольний Росії Ялтинський міськсуд засудив Машаріпова до 4 років колонії і штрафу в 110 тис. рублів (близько 41 тис. гривень) за обвинуваченням у виготовленні і зберіганні вибухових речовин. Касаційна інстанція російського Верховного суду Криму задовольнила скаргу Машаріпова.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Юнуса Машаріпова політв'язнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram