ГоловнаСуспільствоЖиття

Норвегія передала прикордонникам у ООС обладнання на 1,5 мільйона гривень

Норвегія надала дозиметри, спектрометри, інформаційні табло та систему дезактивації.

Норвегія передала прикордонникам у ООС обладнання на 1,5 мільйона гривень
Фото: dpsu.gov.ua

14 січня у Лисичанську відбулася передача українським прикордонникам, службовцям у зоні ООС, обладнання для виявлення радіоактивних і ядерних матеріалів, дозиметрії і дезактивації на суму 1,5 млн грн від уряду Норвегії. Про це повідомили у пресцентрі Держприкордонслужби. 

"Загалом у рамках проєкту надані дозиметри, спектрометри, інформаційні табло та система дезактивації на загальну суму понад 1,5 млн грн", - сказано у повідомленні.

Отримана спецтехніка буде використовуватися прикордонниками у контрольних пунктах в’їзду-виїзду під час перевірки людей та вантажів на наявність у них заборонених для переміщення через лінію розмежування небезпечних предметів та матеріалів. Зокрема, спеціальні ядерні матеріали, радіоактивні речовини різного характеру та інші матеріали, що можуть бути джерелами іонізуючого випромінювання.

Присутній на заході голова місії посольства Норвегії в Україні Фредерік Артур зазначив, що важливою метою цього проєкту є посилення потенціалу Держприкордонслужби України у боротьбі з незаконним переміщенням джерел іонізуючого випромінювання.

Він також підкреслив, що уряд Норвегії і надалі готовий надавати допомогу українським прикордонникам в усіх сферах, де це необхідно.

Нагадаємо, на початку січня Міністерство внутрішніх справ отримало два французькі вертольоти Н125 за контрактом з компанією Airbus Helicopter. Вертольоти призначені для Державної прикордонної служби. Їх планують задіяти для підготовки пілотів, а пізніше - для моніторингу кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram