ГоловнаСуспільствоЖиття

Газета Верховної Ради опублікувала закон про штрафи за "кнопкодавство"

Найбільше покарання - 85 тис. гривень.

Газета Верховної Ради опублікувала закон про штрафи за "кнопкодавство"
Архивное фото
Фото: facebook Игоря Мирошниченко

Сьогодні, 15 січня у парламентській газеті "Голос України" опублікували закон № 404-IX про штрафи для нардепів за так зване кнопкодавство.

Документ встановлює кримінальну відповідальність за умисне здійснення нардепом будь-яким способом голосування на засіданні Ради замість іншого депутата (неособистого голосування). За це передбачено штраф від 3 тисяч (51 тис. грн) до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 тис. грн).

Так, у разі виявлення на пленарному засіданні народним депутатом факту порушення вимог щодо особистого голосування шляхом голосування замість іншого депутата розгляд питання порядку денного на його вимогу зупиняється.

Законом визначається процедура, за якою головуючий на пленарному засіданні встановлює наявність відповідного народного депутата у залі засідань Ради, а у разі його відсутності повідомляє ВР про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування і доручає Лічильній комісії вилучити картку такого народного депутата та передати її голові. Далі має проводитися повторне голосування за пропозицією, яка ставилася на голосування останньою.

Після цього головуючий дає доручення Апарату ВР невідкладно підготувати повідомлення про виявлене порушення нардепом вимог щодо особистого голосування. Це повідомлення разом з протоколом, стенограмою відповідного пленарного засідання, а також його відеозаписом надається спікеру для направлення у ДБР.

Закон також передбачає, що акредитовані в парламенті журналісти можуть звертатися до Апарату ВР при фіксації фактів порушення особистого голосування.

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування у "Голосі України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram