ГоловнаСуспільствоПодії

У "Слузі народу" проводять консультації зі скандальним нардепом Іванісовим для його голосування з монобільшістю

Раніше його виключили з фракції після інформації про судимості за зґвалтування.

Роман Іванісов (у центрі) в Раді 14 січня, 2020.
Фото: Yan Dobronosov
Роман Іванісов (у центрі) в Раді 14 січня, 2020.

Депутат Роман Іванісов, якого раніше було засуджено за групове зґвалтування, після новорічних канікул прийшов на перше пленарне засідання парламенту 14 січня. Про це повідомив кореспондент LB.ua.

Хоча Іванісова виключили з фракції "Слуга народу", сьогодні це не завадило нардепам з монобільшості охоче вітати його в залі.

Фото: Yan Dobronosov

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія після скандалу заявляв, що він і президент Володимир Зеленський наполягатимуть на складенні Іванісовим депутатського мандата

Сьогодні ж у кулуарах Ради Арахамія в інтерв'ю LB.ua заявив, що "на цей момент позиція (прим.: стосовно Іванісова) змінилася... Але, на жаль, у нас немає законодавчого механізму (прим.: для примусу скласти мандат), щоб це відбулося. Але він виключений з фракції. Зараз він у статусі депутата-одинака. Тому він не має стосунку до нашої фракції", - сказав він.

При цьому Арахамія розповів, що поспілкується з Іванісовим у сесійній залі.

"Запитаю: які в нього плани і як він буде голосувати. Він залишається депутатом. Тому потрібно запитати: яка в нього позиція. Можливо, якісь важливі законопроєкти він буде підтримувати".

Згідно з даними на сайті парламенту, до сьогодні востаннє депутат Іванісов реєструвався 15 листопада. 

Нагадаємо, в листопаді стало відомо, що у вересні 1995 року, коли Іванісову було 16 років, його затримали в Запорізькій області за ст. 117 ч. 3 (зґвалтування неповнолітньої) та ст. 118 ч. 2 (зґвалтування неповнолітньої в неприродний спосіб) чинного на той момент Кримінального кодексу.

22 вересня Іванісова відправили в СІЗО, але через три дні суд його відпустив. 25 жовтня міліція провела повторне затримання.

Пізніше журналістам вдалося відшукати суддю, яка вела справу про зґвалтування. Суддя-спікер Пологівського райсуду Запорізької області Інна Кацаренко розповіла подробиці справи. За її словами, Іванісова засудили до 3,5 років ув'язнення. Пізніше термін зменшили на рік. Однак указом президента України (Леоніда Кучми, - ред.) від 29 листопада 1996 року Іванісову замінили невідбуту частину покарання на умовне з випробувальним терміном два роки.

З'ясувалося, що Кримінальний кодекс прирівнював групове зґвалтування до зґвалтування неповнолітньої. Жертві було 27 років

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram