ГоловнаСуспільствоЖиття

Держкомтелерадіо надало 2322 відмови на ввезення в Україну видань РФ у 2019 році

151 видання отримало відмову через антиукраїнський зміст.

Держкомтелерадіо надало 2322 відмови на ввезення в Україну видань РФ у 2019 році
Фото: sogpi.org

Державний комітет України з питань телебачення і радіомовлення у 2019 році 2322 рази відмовило у ввезенні в Україну російської друкованої продукції. Зокрема, 151 видання сукупним тиражем майже 1 млн примірників отримало відмову через антиукраїнський зміст. Про це повідомив пресцентр відомства. 

Ще 2171 виданню відмовили у ввезенні через те, що суб'єкти господарювання не в повному обсязі подали пакет документів, необхідних для отримання дозволу, або ж у поданих документах було виявлено недостовірні відомості.

Крім того, в зв'язку з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2019 року до списку санкцій, за пропозицією Держкомтелерадіо, були включені 12 юросіб РФ - дев'ять видавництв і три власники веб-сайтів, - "які регулярно поширюють видавничу продукцію, зміст якої спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини".

У зв'язку з цим Держкомтелерадіо призупинило на три роки (термін застосування санкцій) видачу суб'єктам господарювання дозволів на ввезення товарів російських видавництв, що випускають друковану продукцію антиукраїнського змісту, а також зупинило на період застосування санкцій дію 11  894 раніше виданих дозволів.

"У рамках реалізації повноважень Держкомтелерадіо щодо вилучення з обігу незаконно ввезеної видавничої продукції походженням з території держави-агресора і накладення на правопорушників адміністративно-господарських штрафів уповноваженими особами Держкомтелерадіо в 2019 році складено 21 протокол про накладення адміністративно-господарських штрафів, незаконно ввезену продукцію вилучено з обігу", - повідомляють у відомстві.

Загальна сума нарахованих штрафних санкцій за цей період становила 876 330 грн.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року в Україні почало працювати видавництво "Альпіна Паблішер", яке є дочірньою компанією російської видавничої групи "Альпіна".

Співвідношення видань українською та російською мовами буде розподілено згідно з актуальним попитом і українським законодавством.

Також повідомляли, що з січня 2020 року "Паблішер" почне приймати заявки від авторів, які пишуть українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram