ГоловнаСуспільствоЖиття

Для військовослужбовців-контрактників недобудували 102 казарм із запланованих 184

Міноборони проводить перевірку.

Для військовослужбовців-контрактників недобудували 102 казарм із запланованих 184
Фото: Минобороны

У Міністерстві оборони триває перевірка будівництва об'єктів житлово-казарменого фонду протягом 2017-2019 років з приводу наявності фактів корупційних та інших порушень, а також неналежного виконання службових обов'язків посадовими особами, залученими до цієї роботи.

Про це повідомляють на сайті Міноборони.

Зазначають, що в зазначений період планували побудувати і ввести в експлуатацію 184 казарми поліпшеного планування, з яких у 2018 році - 91, у 2019 році - 93 об'єкти.

"Однак за наявною на кінець минулого року інформацією, були побудовані і введені в експлуатацію 82 казарми. Тож 102 об'єкти недобудовано. Проведений попередній аналіз дає підстави стверджувати, що під час будівництва згаданих житлових комплексів були можливі різні корупційні схеми і зловживання з боку посадових осіб, у тому числі у сфері державних закупівель", - повідомили в Міноборони.

Йдеться про порушення законодавства в частині, що стосується незаконного визначення переможцями торгів організацій, чиї цінові пропозиції не відповідали вимогам і повинні бути відхилені.

"Крім того, встановлено факти необґрунтованого збільшення очікуваної вартості закупівель і будівництва, неправомірного розірвання договорів (або неприйняття рішень про припинення їх дії), перенесення термінів виконання робіт на 2019 і 2020 роки, що призвело до збільшення вартості виконаних будівельних робіт", - додали в Міноборони.

Зазначають, що протягом 2017 - 2019 років вартість однієї казарми неодноразово збільшувалася і нині вдвічі перевищує спочатку встановлену вартість одного такого об'єкта будівництва.

"У таких діях вбачається наявність ознак кримінального злочину, передбаченого ст. 191 Кримінального кодексу України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Міноборони обіцяло добудувати 184 казарми для 23 тисяч контрактників до кінця 2019 року. На реалізацію проєкту 2018 року було витрачено майже 1,5 млрд гривень.

2018 року Міноборони розірвало контракт із товариством "Рост", яке було зобов'язалося побудувати казарми на військовому полігоні "Широкий Лан", - за несумлінне надання послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram