ГоловнаСуспільствоПодії

ДБР відкрило справу за фактом побиття 22 засуджених у Харківській колонії

В Адміністрації кримінально-виконавчої служби повідомляли про припинення спроби бунту.

ДБР відкрило справу за фактом побиття 22 засуджених у Харківській колонії
Фото: sfw.so

Офіс Уповноваженого з прав людини Верховної Ради підтверджує застосування сили і спецзасобів до 22 засуджених в Олексіївській колонії №25 в Харківській області, для чого тюремники залучили спецпризначенців.

Про це заявив представник омбудсмена з дотримання прав людини в місцях неволі Олександр Гатіятуллін, передає Радіо Свобода.

За даними представника омбудсмена, деяких засуджених при цьому ізолювали, а деяких перевезли в іншу колонію - №43.

Інцидент стався 8 січня, а наступного дня туди виїхали монітори Національного превентивного механізму проти тортур.

"Представник уповноваженого відвідав вже сьогодні, 10 січня, також і тих, хто був у 43-й колонії. За словами засуджених, застосування сили щодо них було необґрунтованим, а сам обшук проводився з діями, що принижують людську гідність. Але ми наразі не можемо давати оцінку, тому що триває перевірка фактів", - зазначив Гатіятуллін.

За його інформацією, офіс омбудсмена ймовірно буде готовий дати оцінку ситуації наступного тижня. Крім того, як повідомив Гатіятуллін, Державне бюро розслідувань відкрило провадження через згаданий інцидент щодо ймовірного перевищення силовиками службових повноважень. Інформації про усунення когось із чиновників на час розслідування у нього немає.

8 січня Адміністрація кримінально-виконавчої служби повідомила, що в харківській колонії припинили спробу бунту. Було проведено обшук для виявлення заборонених предметів і введено режим особливих умов.

Водночас 9 січня Харківська правозахисна група оприлюднила інформацію про скарги ув'язнених на жорстоке поводження, зокрема, там йшлося про сексуальне насильство щодо них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram